Skulptoriaus kūriniuose susipina meistrystė ir fantazija

Panevėžio dailės galerijoje atidaryta panevėžiečio skulptoriaus Juozo Lebednyko jubiliejinė darbų paroda.

Žymių skulptorių Gedimino Jokūbonio, Konstantino Bogdano mokinys J. Lebednykas sako net nepastebėjęs, kaip prabėgo keli kūrybinio darbo dešimtmečiai. Lietuvoje ir svetur surengta dvidešimt personalinių parodų, sukurta monumentalių kūrinių, skulptūrų visuomeninių pastatų interjerams, eksterjerams, mažosios plastikos, skulptūrinės keramikos kompozicijų.  

„Kai dirbi, tada ir įkvėpimas ateina, tada ir adrenalino truputį gauni, nervas toks paima, tada ir nelauki, kas čia tave įkvėps, dirbi. Darbą vieną sugalvoji, kitas jau tada susimąsto“, – kalbėjo skulptorius.

Jubiliejinėje parodoje – beveik 90 J. Lebednyko sukurtų kūrinių iš akmens, šamoto, bronzos. Patys naujausi – mistiniai laumžirgiai, sudaužytos širdys iš granito ir bronzos. Eksponuojami ir pastelės darbai.

Įkvėpimo skulptorius sako semiasi iš gamtos, ypatingą reikšmę kūryboje turi magiškas skaičius trys, per formą išreiškiami vyriški ir moteriški pradai. Kokią medžiagą benaudotų menininkas – darbai pulsuoja gyvybe, veržlumu ir profesionalumu.

„Jis daugiausiai viską ima iš gamtos ir sako, kad Dievas jau viską padarė, kas gražiausia, o jam tik belieka paimti ir transformuoti į meno kūrinį. Žinoma, tai nėra natūralistiniai darbai, tada jie galėtų stovėti zoologijos muziejuje. Tai yra labai įdomios gamtos formos žuvys, bitės, sraigės“, – kalbėjo Dailės galerijos rinkodaros specialistė Virginija Januševičienė.

Paroda Panevėžio dailės galerijoje veiks iki balandžio 15 dienos. Ji skirta skulptoriaus 65 metų jubiliejui ir kūrybinio darbo 40-mečiui.


Šiame straipsnyje: skulptoriuskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių