Skaitytojai rinkosi užsienio autorių knygas (knygų TOP 20)

Tarp dažniausiai 2012 metais įsigytų knygų – romanai ir vaikiškos knygos. Perkamiausių knygų sąraše romanai sudaro apie 30 proc., vaikams skirtos knygos – 25 proc., keletą pozicijų užima saviugdai skirti leidiniai ir kulinarinės knygos.


Pasak knygynų tinklą „Pegasas“ valdančios bendrovės „ALG knygynai“ generalinės direktorės Lilijos Tolbatovos, praėjusių metų perkamiausių knygų statistika rodo, kad pagrindiniu knygynų lankytoju išlieka moterys, tačiau kiek keičiasi jų pirkimo įpročiai.


„Kaip ir kiekvienais metais, perkamiausi išlieka moteriški romanai ir vaikiški leidiniai, tačiau peržvelgus praėjusių metų tendencijas, galima daryti prielaidą, kad vis dažniau perkamos ir knygos, skirtos dovanoms, o ne paties pirkėjo poilsiui ar saviugdai“, - teigia L. Tolbotova.


Perkamumo rekordus praėjusiais metais sumušė ir pirmoje populiariausių knygų sąraše vietoje atsidūrė Latvijos rašytojas Gundega Seja su vadovu jauniems žmonėms, pradedantiems savarankišką gyvenimą - „Auksine namų knyga“. Antroje vietoje liko tikrais faktais paremta garsia manekene tapusios afrikietės Waris Dirie gyvenimo istorija  „Dykumų gėlė“, o trečioji vieta atiteko  autorių – Hanne Turk ir Rosanna Pradella kūriniui „Didžioji vaikų piešimo mokyklėlė“, skirtu vaikams nuo ketverių metų.


Populiariausių knygų dvidešimtuke tik ketvirtadalį sąrašo šiemet užima lietuvių pavardės. Tarp perkamiausių lietuviškų knygų pateko tokie kūriniai kaip Algimanto Čekuolio „Faktai ir šypsenos“, Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“, Beatos Nicholson „Kepinių knyga“ ir lietuviškų pasakų rinkinys „Pasakų skrynelė“. Pastarieji autoriai tarp populiariausių buvo ir 2011 metais, tačiau lietuviškų pavardžių sąrašas užpernai buvo papildytas ir Valdo Adamkaus memuarais, Filomenos Taunytės, Rasos Jurevičiūtės, Vitoldos Sofijos Glebuvienės kūriniais.


„Vargu ar galima teigti, kad lietuvių literatūrai knygynų lankytojai skiria mažiau dėmesio. Retesnį lietuviškų knygų pirkimą galėjo sąlygoti tai, kad nemažai mūsų šalies autorių kūrinių buvo išleisti praėjusių metų pabaigoje ir tiesiog nespėjo patekti tarp populiariausių“, - teigia „ALG knygynai“ vadovė.


2012 m. perkamiausių knygų TOP 20:


1. Auksinė namų knyga    Gundega Seja
2. Dykumų gėlė    Waris Dirie, Cathleen Miller
3. Didžioji vaikų piešimo mokyklėlė    Rosanna Pradella, Hanne Turk
4. Ką žmonės dirba visą dieną    Richard Scarry
5. Uždrausta žmona    Verena Wermuth
6. Liudytoja    Sandra Brown
7. Pasakų skrynelė    Nėra Autoriaus
8. Faktai ir šypsenos    Algimantas Čekuolis
9. Kaip pažinti save    Jo Šventenybė Dalai Lama, Jeffrey Hopkins
10. Kurk ir spalvink. Nuostabūs darbeliai iš popieriaus. Kirpk, lankstyk, piešk    Tony Payne
11. Silva Rerum    Kristina Sabaliauskaitė
12. Ypatinga klientė    Sandra Brown
13. Paslapčių dienoraštis    Nėra Autoriaus
14. Silva Rerum II    Kristina Sabaliauskaitė
15. Beatos virtuvė: Kepinių knyga    Beata Nicholson
16. Naujojo šaukšto receptai. Nuo sriubos iki deserto  
17. Vaikai kilę iš dangaus    John Gray
18. Ar žinai? Išsilavinimo pagrindai    Martin Zimmermann
19. Mažasis princas    Antoine de Saint-Exupery
20. Penkios meilės kalbos. Kaip suprasti ir išmokti meilės kalbą    Gary Chapman
 


Šiame straipsnyje: knygostopaspegasas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių