Širmų paroda: baldai virto meno kūriniais

„Klaipėdos galerija“ vėl subūrė Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos menininkus baldų dekoravimo parodai. Šiuosyk dailininkai kūrė širmas.

Jau rytoj galerijoje atidaromoje kalėdinėje parodoje bus galima pamatyti vilniečių Katalinos Kriaučiūnaitės, Nijolės Šaltenytės, Valentino Ajausko, kaunietės Miglės Kosinskaitės, klaipėdiečių Sauliaus Bertulio, Dainiaus Malecko, Rasos Žiobakienės ir Ingos Juškienės dekoruotas širmas.

Jas kurti „Klaipėdos galerijos“ direktorė Violeta Jusionienė specialiai sukvietė skirtingų sričių dailininkus - grafikus, tapytojus, tekstilininkus, odos ir metalo menininkus, tikėdamasi, kad meno gerbėjus suintriguos ir maloniai nustebins jų išradingumas, profesionalumas bei kūrybinės idėjos, baldą pavertusios menu. Juolab kad, anot jos, širma - ne šiaip baldas, o turi paslaptį, taip pat ji puikiai tinka dekoravimui.

Širma - interjero intriga. Ji ne tik skiria erdvę, ką nors slepia, bet ir prikausto dėmesį, sužadina smalsumą. Ją sugalvojo ir pirmieji padarė kinai dar VII a. Į Europą širmos pateko XVII a. kartu su kiniško interjero mada. Europiečiai greitai suprato, kad su šiuo baldu gali žaisti erdvinius žaidimus, kad jis įdomus ne tik kaip interjero detalė, bet ir kaip meno kūrinys.

Širmos ypač išpopuliarėjo XIX-XX a.

Kalėdine širmų ekspozicija “Klaipėdos galerija“ tęsia baldų dekoravimo parodų ciklą. Dailininkai jau dekoravo kėdes, staliukus, komodas, kūrė menišką miegamojo interjerą. Ateityje „Klaipėdos galerija“ ruošiasi juos pakviesti dekoruotais baldais apstatyti įsivaizduojamų namų saloną. Pasak V.Jusionienės, menininkai labai noriai dalyvauja šiame projekte, jiems įdomu dekoruoti baldus. „Jie - tik atspirties taškas, tik karkasas. Dailininkų rankose baldai tampa meno kūriniais. Ir publika į šias parodas eina kaip į atlaidus, jos labai populiarios“, - džiaugėsi galerijos direktorė.

Širmų parodos atidarymas - ketvirtadienį 17 val. „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 4/Daržų g. 10), kur dailininkų dekoruotus baldus bus galima apžiūrėti iki sausio 10-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių