Šilkinė paroda, telpanti kišenėje

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje veikia Meilės Sposmanytės (Danija) tapytų šilkų paroda.

Parodos autorė gimusi ir augusi Palangoje, baigė Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakultetą. 1999-aisiais ji išvyko į Daniją, kur toliau mokėsi Dailės mokytojų seminarijoje ir gyvena iki šiol. Į Lietuvą po dešimties metų ji vėl grįžo pasidalinti savo kūrybiniais polėkiais, ištapytais ant šilko.

Pasak pačios M.Sposmanytės, šioji paroda jai ypač brangi, nes būtent Klaipėdoje prabėgo studijų metai, čia ji surengė savo pirmąją piešinių ant šilko parodą.

„Šiaip nesu prisirišusi prie kurio nors vieno dailės žanro ar stiliaus, išbandžiau įvairias grafikos technikas, tapybą, koliažą. Pastaruoju metu daugiausiai dirbu prie instaliacijų. O tapybą ant šilko keletą metų buvau visai apleidusi, tačiau mintis, kad visa paroda telpa kišenėje, nekėlė abejonių, kad į Klaipėdą reikia vežti būtent šilkus“, - pasakojo parodos autorė.

Kiekviena medžiaga diktuoja stilių. M.Sposmanytei šilkas tai - lengvumas, švelnumas. Todėl parodoje eksponuojami darbai yra romantiški, šviesūs, „literatūriški”.  Nesunkiai rasime čia keletą įvaizdžių iš „Giesmių giesmės”. Autorei šį kartą norėjosi tiek daug gero pasakyti apie žmogų: nuo jo vaikystės iki senatvės. Jos šilkuose vėlgi dominuoja moteriškos būtybės.  Kaip teigė pati autorė, „nuo savęs nepabėgsi, filtruoji gyvenimą savimi“. Jai norėjosi savo kūriniais kalbėti daug ir apie viską, kaip kad būna susitikus seniai matytus draugus, artimus žmones, kuriems ji ir dedikavo šią parodą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių