„Silence Family“: nesame žvaigždės... Labiau jaučiamės kometomis

Kūrybinė „Silence“ šeima jau šį penktadienį Vilniaus „Teatro arenoje“ pristatys elektroninės muzikos orkestrą „Silence Family“. Pirmojo ir vienintelio koncerto išvakarėse projekto nariai sutiko atsakyti į portalo skaitytojų klausimus.

Ketvirtadienį portale viešėjo elektroninės muzikos orkestras: Mario Basavov, Few Nolder, Vidis, Jazzu ir Monika Liu.

„Esame apolitiški, bet balsuoti visada einame“, - pripažįsta kolektyvo nariai, nusprendę diskusijoje kalbėti kartu.

Paklausti, ar jaučiasi žvaigždėmis Lietuvoje „Silence“ šeimos nariai vienbalsiai sutinka: „Lietuvoje iškreipta žvaigždės sąvoka... Labiau jaučiamės kometomis: lyg ir matomos, bet praskrendame pro šalį ir niekas nežino, kur nusileisime“.

„Silence Family“ projektas „Silence“, „Silence Muzic“.... kas jūs??

Sveiki. „Silence“ yra pagrindinis vardas, ženklas, po kuriuo slepiasi skirtingos veiklos - t.y. skirtingi mūsų projektai. „Silence music“ yra mūsų leidybinė kompanija, „Silence“ yra savaitinė mūsų radijo laida, kur propaguojame savo muziką, „Silence nights" yra mūsų klubiniai renginiai visoje Lietuvoje. „Slince family“ yra specialus mūsų projektas, vienas didelis ir išskirtinis renginys.

Kaip apibūdintumėte savo muzikos stilių?

Nemėgstame klasifikuoti ir dėlioti savo kūrybos į stilistinius ir žanrinius stalčiukus, bet mūsų muzika, visų pirma, yra elektroninė muzika, o dar ją vadiname gilaus skambesio muzika. Tai šiek tiek abstraktu, bet manome, kad tokio apibrėžimo pakankama.

Pirmiausiai sveikinu ir dėkoju, kad esate. Smagu, kad Lietuvoje atsiranda muzika, verta tarptautinio vardo. Noriu paklausti, kaip susikūrėte? Tiek asmenybių - skirtingų ne tik savimi, bet ir geografija. Kaip radote vienas kitą?

Ačiū už palaikymą.

Vidis: Viskas prasidėjo nuo to, kad aš, Vidis, ir Mario Basanov buvom suplanavę išleisti savo muziką užsienio leidybinėje kompanijoje, kuri prieš pat pasirodant mūsų pirmai plokštelei bankrutavo. Staiga likome „ant ledo", turėjome sugalvoti, kaip realizuoti savo muzikinę produciją.

Lietuvoje nebuvo ir vis dar nėra leidybinės kompanijos, kuriai galėtume patikėti savo muzikinę medžiagą, todėl nusprendėme įkurti savo. Tada prisijungė ir kiti žmonės, geri mūsų draugai, turintys panašią muzikinę viziją ir požiūrį į profesionalumą.

Kas iš jūsų yra lyderis? Ar tai vienkartinis projektas, ar dabar jus galima vadinti grupe, kaip įprasta Lietuvoje?

Mario Basano: Jeigu organizaciniuose dalykuose, tai šiuos reikalus tvarko Vidis, o visi šiaip esame „brothers and sisters“ :)

Geriausia mus vadinti kūrybiniu susivienijimu.

Kodėl lietuviai tokie nevykeliai muzikoje? Gaunam „MTV“ apdovanojimą, bet įteikia, kai niekas nemato, nes tai rodo tik mums... Jums nekelia liūdesio toks kaimiškumo susireikšminimas ? Ką daryt? Kodėl mes tokie „lūūūseriai“?

Taip, gal šiek tiek liūdna, kad mums, lietuviams, nėra ir nebus lengva išplaukti į platesnius vandenis, bet visada reikia adekvačiai vertinti aplinkybes.

Lietuva dėl savo buvimo Tarybų Sąjungos sudėtyje niekada nedalyvavo pasaulinėje muzikos rinkoje, mes neturime tradicijų, tarptautinių ryšių ir aukščiauio lygio profesionalų šioje srityje. Muzikos verslas yra kontaktų verslas ir jų kol kas trūksta. Bet manome, kad tai tik laiko klausimas, nes kokybiškos muzikos ir aukšto lygio atlikėjų šiai dienai jau turime.

O regioniniai „MTV“ apdovanojimai ir Rusijos ar bet kurios kitos šalies atstovams įteikiami „niekam nematant" (ta prasme, kad jie matomi tik Rusijoje).

Koks jūsų požiūris į politiką? Pripažįstate tokį reiškinį? Ar muzika ir politika turi ką nors bendro?

Didžiąją dalimi esame apolitiški, bet balsuoti visada einame ir mums tikrai ne vis vien, kas vyksta tėvynėje. Tačiau adekvačiai vertiname situaciją, suprantame, kad viskas iš tikrųjų priklauso nuo didžiųjų verslo atstovų, valdininkų ir keleto senų politinių krienų.

Muzika ir politika turi kažką bendro idėjiniame lygmenyje: politinės doktrinos ar programos dažnai skamba kaip rimtas pranešimas, muzika irgi gali būti rimta žinia daryti poveikį daugeliui žmonių ir jų veiksmams bei mintims.

Iš pradžių norisi padėkoti už gerą muziką O kas busite ateityje? Kokie planai ateičiai? Gal žadate kokiu naujovių muzikoje ar pan?

Ačiū už palaikymą ir rytinį pozityvą - to mums labai trūksta. Labai konktretaus plano ateičiai neturime - tiesiog su kiekvieną dieną dirbame, stengiamės ir žiūrime, kas iš to išeis. Kita vertus nuolat sau keliame vis aukštesnius tikslus, sugalvodami tokius projektus kaip "Silence Family", kad nesustotume judėti į priekį.

Kaip vertinate kitus muzikos atstovus iš Lietuvos? Zvonkė. 69 danguje. A.Mamontovas, Jurga?

Zvonkė ir „69 danguje“ nėra muzikos atstovės Lietuvoje.

Jurga - prodiuserio Mario Basanov klientė, todėl ją „užskaitom“ ir laukiame, kol A. Mamontovas kreipsis į mus dėl prodiuserinių paslaugų. :)

Jums neatrodo, kad visi jusu gabalai yra vyniojami pagal tą pačią formulę?

Neatrodo :) Jeigu Tu turi omenyje sėkmės formulę - tai taip :)

Ar visi turite muzikinį išsilavinimą? Jei ne paslaptis, kokį?

Few Nolder yra baigęs fortepijono klasę, Monika Liu - džiazo muzikos du kursus ir smuiko klasę bei kitais metais išvažiuos tęsti stiudijų į Berklee Colege of Music. Jazzu yra baigusi džiazo vokalo studijas Londone, taip pat Londone garso dizainą studijavo Leonas, Mario baigė fogoto specialybę, Adomas irgi baigė vokalo mokslus, bet tiksliai nežinome kur, o Vidis yra baigęs menotyros studijas ir vis mokosi melomanų universitete. Tikimės, kad atsakėme į klausimą.

Kas įkvepia jus kūrybai?

Įkvepia viskas - nuo rytinio kavos puoduko iki naktinio šėlsmo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių