„Siemens“ įžiebė didžiausią pasaulyje besisukančią Kalėdų žvaigždę

Pirmąją Advento dieną Miuncheną apšvietė menininko Michael Pendry šviesų instaliacija „Siemens Superžvaigždė“ (Siemens Superstar).

Prie šiaurinio Miuncheno įvažiavimo esančia žvaigžde bus galima grožėtis kiekvieną vakarą visą gruodžio mėnesį. „Siemens“ prezidento ir generalinio direktoriaus Peter Loscher teigimu, „Siemens Superžvaigždė“ yra novatoriškų technologijų pavyzdys ir svarbus netrukus vyksiančios klimato kaitos konferencijos Kopenhagoje simbolis. „Miunchenas - naujas taškas Kalėdinių kelionių maršrutuose“, - apie šį projektą kalba miesto meras Christian Ude.     

Unikalų projektą „Siemens“ kartu su M. Pendry plėtojo metus. Instaliacija sudaryta iš 9000 „Siemens“ „Osram“ šviesos diodų, pritvirtintų ant vėjo turbinos menčių. Dėl diodų svorio viena mentė pasunkėja apie 100 kg. „Siemens Superžvaigžė“ šviečia kaip 20 tūkst. žvakių, o energijos suvartoja tiek pat, kiek plaukų džiovintuvas ar elektrinis virdulys. Esant geram orui objektas gali būti matomas iš 30 km atstumo. Žvaigždės plotis - 70 metrų, tiek pat, kaip futbolo aikštė. Instaliacijai prireikė beveik 400 metrų elektros laidų - tokio ilgio pakaktų pasiekti Eifelio bokšto viršūnę.

2008-ųjų rudenį „Siemens“ atstovai ir M. Pendry susitiko aptarti idėjos sukurti šviečiantį žaliųjų technologijų simbolį, tinkantį Kopenhagos klimato kaitos konferencijai pažymėti. Pirmiausia buvo pagalvota apie vėjo turbiną - kaip vieną iš atsinaujinančių elektros energijos šaltinių. Būtent ši vėjo turbina šviesos instaliacijai pasirinkta dėl patogios geografinės padėties - čia kasdien pravažiuoja apie 150 tūkst. vairuotojų, netoli yra oro uostas.

2009-ųjų pavasarį vėjo energijos, aerodinamikos, apšvietimo, tvirtinimo technologijų ekspertai pradėjo braižyti projekto įgyvendinimo schemas. Vasarą vėjo energijos ekspertai, po simuliacijos kompiuteriu, pradėjo projekto testavimą realiomis sąlygomis. Pasiteisinus lūkesčiams, buvo gauti visi projekto įgyvendinimui reikalingi valdžios institucijų leidimai. Instaliacijoms pritvirtinti buvo skirtos 2 savaitės, dieną ir naktį dirbo 30 technologų. Vien šviesos animacijų programavimas truko 2 dienas. Šviesos koordinuojamos esamuoju momentu, esant įvairiam vėjo stiprumui ir turbinos greičiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių