Siekiama išsaugoti Balandiškio sodybą

Prieš 63 metus Radviliškio raj., Balandiškio kaime, pradėtas kurti Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaracijos tekstas.

Jame pabrėžtas svarbiausias tautos siekis – atkurti nepriklausomą Lietuvą.

Šiandien ši istorinė sodyba nyksta ir jau kalbama apie jos nugriovimą. Tačiau tam priešinasi Šiaulių menininkai, pastaruosius porą metų saugoję namą nuo griūties, praneša lrt.lt.

Į Elžbietos ir Stanislovo Sajų sodybą Lietuvos partizanų vadai rinkosi 1949-ųjų vasarį. Belangėje kamaraitėje, užkrosnyje, laisvės kovotojai dirbo kelias dienas – aptarta politinė programa, ginkluoto pasipriešinimo taktika, sukurtas ir išspausdintas Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaracijos tekstas.

Tačiau dokumentas pasirašytas kitoje vietoje – už kelių kilometrų esančiame Minaičių kaime, nes suėmus partizanų ryšinininkę, šie nerizikavo ir persikėlė į bunkerį, iškastą po Miknių sodybos klėties asla.

 

Bunkeris buvo atkurtas 2010-aisiais, o štai Balandiškio sodyba griūva. Prieš keletą metų siekdami bent minimaliai ją apsaugoti, keli menininkai virš namo surentė stoginę ir iš valdininkų išpešė pažadą, kad troba bus pasirūpinta, tačiau viskas ir liko pažadais.

„Paslapčia yra stumiamas Genocido centro projektas šią sodybą nugriauti. Mums atrodo, kad nacionalinės reikšmės objektai neturėtų būti nugriaunami“, – sako skulptorius Gintautas Lukošaitis.

„Turime šalį tokią, kokia dabar jinai yra, ir jos pamatai 1949 metais buvo pastatyti čia, šitoje trobelytėje. Na, kaip galima tą dabar sugriauti? Čia gryniausia šventvagystė“, – įsitikinęs muzikantas Gintautas Gescevičius.

Šiaulių menininkus palaiko ir entuziastai iš kitų miestų. Klaipėdietis istorikas Dainius Elertas sako, kad deklaracijos tekstas buvo spausdinamas būtent Sajų name, todėl istoriškai esą svarbi ir ši sodyba.

„Jeigu šio komplekso reikia ir vietiniams žmonėms, ir ne tik... Žinoma, kad pritrauktų [turistų], turint omeny, kad šalia egzistuoja ir kitos labai svarbios Lietuvai kovų už laisvę vietos. Tai yra ir piliakalnio tinklas, ir šalia yra stotis, kurią gynė nuo bermontininkų“, – teigia istorikas Dainius Elertas.

 

Kitos nuomonės laikosi Lietuvos genocido aukų muziejaus atstovai. Jų manymu, sodyba yra per daug sunykusi. Esą ekspertizė parodė, kad sienos – avarinės būklės, o pats pastatas nesaugus, be to, jo konstrukcijos, išskyrus pamatus, yra netinkamos namui atstatyti.

„Mūsų siūlymas – Balandiškėse būtų galima laikinai užkonservuoti pamatus, sutvarkyti infrastruktūrą ir įrengti vietą, kur žmonės, atvykę aplankyti Minaičių, Balandiškio galėtų pasistatyti palapines, pernakvoti naktinių žygių metu“, – sako Lietuvos genocido aukų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis.

Sodybos išsaugojimo entuziastai nurimti nežada ir vasario 16-ąją čia rengia akciją, per kurią kvies pasirašyti po rezoliucija, skatinančia išsaugoti sodybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių