„Sidabrinėse gervėse“ – filmo „Miegančių drugelių tvirtovė" triumfas

Sekmadienį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Vilniuje geriausi praėjusių metų lietuviško kino kūrėjams įteikti „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai.

Metų geriausiu ilgametražiu dokumentiniu kino filmu tapo Mindaugo Survilos „Stebuklų laukas“. Į nominaciją dar pretendavo Audriaus Stonio „Raminas“,  ir Giedrės Žičkytės „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.

Metų trumpametražiu dokumentiniu kino filmu tapo Miko Žukausko ir Gintarės Valevičiūtės „ Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“. Į apdovanojimą predendavo ir Giedrės Beinoriūtės „Specialistė“.

Metų geriausiu trumpametražio vaidybinio kino filmu tapo Andriaus Blaževičiaus „Dešimt priežasčių“. Taip nominuoti režisierės Jūratės Samulionytės „Laikinai“, Deimanto Narkevičiaus „Draudžiami jausmai“.

Metų geriausiu televizijos filmu tapo  Justino Lingio „Ledo vaikai“. Taip pat nominuoti Raimundo Banionio, Alvydo Šlepiko ir Marinos Kulumbegašvili „Vyno kelias“, Lino Augučio „Vienintelis, nepakartojamas ir paskutinis“.

Metų geriausiu animaciniu filmu tapo Urtės Budinaitės „Nepriklausomybės diena“. Taip pat nominuoti Antano Skučo „Puntuko akmuo“ bei Gretos Stančiauskaitės „Vienos dalies fantazija“.

„Sidabrinis kiaušinis“ už geriausią studento darbą" atiteko Jurgio Matulevičiaus „Anima Animus“. Taip pat nominuoti Džiugo Škėmos „Jo silikoninei sielai“ ir Giedriaus Tamoševičiaus „Sugrįžtant“ juostoms.

Metų geriausio profesinės meistrystės darbo kategorijoje nugalėjo Žilvinas Naujokas „už sėkmingiausio ir žiūrimiausio lietuviško filmo „Tadas Blinda. Pradžia" prodiusavimą“. Taip pat nominuoti Linas Dabriška ir Jonas Sunkloda, postprodukcijos bendrovės Madstone„ atstovai, už “profesionalius postprodukcijos darbus „Laikinai“, „Dešimt priežasčių“, „Paskutinė medaus mėnesio diena“, „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ ir „Našlaitynas“, bei Mindaugas Survila, filmo „Stebuklų laukas“ kūrėjas, „už profesinį pasiaukojimą“.

Metų geriausios epizodinės aktorės apdovanojimą gavo aktorių ansamblis iš „Miegančių drugelių tvirtovės“ - Elzė Gudavičiūtė, Giedrė Giedraitytė, Miglė Polikevičiūtė. Taip pat nominuoti Asmik Grigorian („Narcizas“), Severija Bielskytė („Laikinai), epizodinio aktoriaus - Donatas Banionis (“Tadas Blinda. Pradžia„), aktorių ansamblis iš “Miegančių drugelių tvirtovės„ - Arūnas Storpirštis ir Adolfas Večerskis, bei Vidas Petkevičius (“Tadas Blinda. Pradžia").

Metų geriausiu epizodiniu aktoriumi tapo Vidas Petkevičius, (“Tadas Blinda. Pradžia”). Taip pat nominuoti Donatas Banionis (“Tadas Blinda. Pradžia”), aktorių duetas Arūnas Storpirštis ir Adolfas Večerskis filme (“Miegančių drugelių tvirtovė”).

Metų geriausiu kompozitoriumi tapo Kipras Mašanauskas („Tadas Blinda. Pradžia“). Taip pat nominuoti Giedrius Puskunigis („Narcizas“),  ir Titas Petrikis („Ub Lama“).

Metų geriausia aktore tapo Janina Lapinskaitė (“Miegančių drugelių tvirtovė”). Taip pat nominuotos Miglė Polikevičiūtė (“Paskutinė medaus mėnesio diena”), Vaiva Mainelytė („Giminės. Po dvidešimties metų“).

Metų geriausiu aktoriumi tapo Marius Repšys („Dešimt priežasčių“). Taip pat nominuoti Mantas Jankavičius („Tadas Blinda. Pradžia“) bei Vainius Sodeika („Paskutinė medaus mėnesio diena“).

Metų geriausiu operatoriumi tapo Ramūnas Greičius („Tadas Blinda. Pradžia“). Taip pat nominuoti Audrius Kemežys („Raminas“) ir Feliksas Abrukauskas („Ryba“).

Metų geriausiu režisieriumi tapo Algimantas Puipa už „Miegančių drugelių tvirtovę“.Taip pat nominuoti Audrius Stonys už „Raminą“ bei Mindaugas Survila už „Stebuklų lauką“.

Metų geriausiu ilgametražiu vaidybiniu kino filmu tapo  Algimanto Puipos sukurta „Miegančių drugelių tvirtovė“. Taip pat nominuoti Donato Ulvydo režisuotas „Tadas Blinda. Pradžia“,bei Dovilės Gasiūnaitės režisuotas „Narcizas“.

Auksinė gervė už viso gyvenimo nuopelnus įteikta aktorei Vaivai Mainelytei.

Šiemet nominacijose nebuvo geriausio scenarijaus kategorijos. „Komisija siunčia signalą, kad scenarijus buvo ir lieka pagrindine mūsų filmų problema ir kad komisija šiemet neskiria “Sidabrinės gervės„ už geriausią scenarijų“, - teigia Atrankos komisijos, sudariusios trejetukus, vadovė Gražina Arlickaitė.

Pati komisija nusprendė šiek tiek pažeisti taisykles ir leisti nominantų sąraše atsirasti „Narcizui“, nors jis atitiko ne visus reikalavimus. Be to, dėl dokumentinių filmų gausos buvo sukurtos trumpametražio ir ilgametražio dokumentinių filmų nominacijos.

Komisijos vertinimui buvo pateikti iš viso 56 filmai.Per pastaruosius penkerius metus lietuviško kino profesionalus pasiekė 56 „Sidabrinės gervės“ statulėlės, už viso gyvenimo nuopelnus buvo įteiktos šešios „Auksinės gervės“, o jaunieji menininkai paskatinti trimis „Sidabrinės gervės kiaušiniais“.

Praėjusiais metais apdovanojimuose triumfavo Kristijono Vildžiūno filmas „Kai apkabinsiu tave“, kuriam iš viso atiteko aštuoni apdovanojimai, tarp jų ne tik geriausio filmo, bet ir geriausio režisieriaus, geriausių aktoriaus ir aktorės nominacijose.

„Sidabrinės gervės 2010“ apdovanojimuose nugalėjo Šarūno Barto filmas „Eurazijos aborigenas“, 2009-aisiais geriausiu pilnametražiu lietuvišku kino filmu buvo pripažintas Igno Miškinio „Artimos šviesos“. 2008 metais pirmą kartą vykusiuose apdovanojimuose geriausiu vaidybiniu filmu paskelbtas Kristinos Buožytės filmas „Kolekcionierė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietis

Vilnietis portretas
Nesupratau. o prie ko čia tie nesimpatiški politikai rodomi.Juk nuo jų tikrai koktu. Ypač dar tų, kurie parodyti čia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių