Šeštą dešimtmetį – su teatru

Ateinančią savaitę net du režisieriaus Petro Bielskio spektakliai, jo dailės darbų ir knygų paroda bus pristatyti klaipėdiečiams. Toks sutapimas - ne atsitiktinis. Yra ypatinga proga.

Verta pagarbos

Vasario 20-ąją nusipelniusiam Lietuvos mokslininkui, režisieriui ir teatro pedagogui, Klaipėdos universiteto docentui dr. Petrui Bielskiui sukaks 75-eri.

Gerai pažįstamas ne tik klaipėdiečiams, kurie įvertindami jo visuomeninę veiklą 2009-aisiais suteikė jam pilietiškiausio klaipėdiečio vardą, bet žinomas ir visos Lietuvos teatro meno gerbėjams P.Bielskis sukūrė teorinį lietuvių liaudies teatro modelį, patikrino jį praktiškai, nustatė jo savitumą ir ryšius, įkūrė Klaipėdoje teatrologijos magistrantūrą, kur sėkmingai ugdo jaunus mokslininkus.

Visapusiška P.Bielskio veikla - jo parašytos ir išleistos mokslinės knygos, gausybė straipsnių, režisūriniais darbai, autorinės dailės parodos, jo sukurtos novelės ir daugelyje šalies teatrų vaidinamos pjesės, klojimo teatrų tinklo įkūrimas, daugiau nei 100 režisierių ir būrio teatrologų išugdymas - visa tai verta pagarbos ir gražiausio įvertinimo.

Kaip dera teatralui

Visų buvusių ir esamų studentų meiliai vadinamas Tėtušiu P.Bielskis 75 jubiliejų minės kaip ir pridera teatralui - scenoje, lydimas mokinių ir kolegų, o kaip amžinai neramus ir ieškantis menininkas - atidarydamas savo tapybos darbų ir leidinių parodą.

Visi mylintys, gerbiantys ir besidomintys daugiau nei 30 metų Klaipėdos padangėje kuriančiu šviesuoliu yra laukiami maestro jubiliejiniuose renginiuose. Ta proga Klaipėdos universiteto bendruomenė rengia du P.Bielskio kūrybos vakarus.

Pirmadienį 17 val. Klaipėdos universiteto Mažojoje auloje bus parodyta P.Bielskio režisuota Maironio drama „Vytautas pas kryžiuočius”.

Grįžo prie Maironio

Gilų, senokai nejudintą Lietuvos istorijos klodą šiuo spektakliu pakėlė režisierius P.Bielskis ir Klaipėdos universiteto teatras.

Maironio istorinė drama „Vytautas pas kryžiuočius“ (1925) virto trijų paveikslų spektakliu, kuriam scenovaizdį ir kostiumus sukūrė klaipėdietė dailininkė ir teatro pedagogė Sofija Kanaverskytė.

Klaipėdos universiteto teatras, ypač vertinantis klasikinį literatūrinį palikimą, pernai iš naujo grįžo prie Maironio dramos, kurią pirmąsyk pastatė dar 1987-aisiais. Naujasis pastatymas jau parodytas Šilalėje ir Palangoje, pernai rugpjūtį jį buvo galima pamatyti ir Klaipėdos piliavietėje.

Kaip aiškino režisierius, spektaklyje iš penkių veiksmų dramos liko pirmieji trys, ir to visai pakanka, moterų vaidmenys - viena stipriausių spektaklio savybių (Maironis buvo kaltinamas, kad moterys jo dramaturgijoje - silpnoji vieta), o tekstas perskaitytas šių dienų žmogaus akimis.

Sujungia vertybes

„Tai ne iliustracija, o noras geriau ir giliau suprasti Vytauto epochą, kartu nutiesti tiltus į nepelnytai užmirštą, per mažai vertinamą Maironio dramaturgiją. Mes siekiame reabilituoti Maironį, kuris lietuvių literatūroje nelaikomas stipriu dramaturgu, kaltinamas, kad savo pjesėse užsiiminėjo apologetika - aukštino valdovus. Nieko panašaus! Mūsų spektaklyje tuo net nekvepia. Ir Maironį domino didelių tikslų visuomenės labui siekianti, savęs atsižadanti, tauri asmenybė - asmenybės ir tautos likimo tema. Svarbiausia Maironio istorinių dramų idėja, - kad kiekvienas privalo ginti savo kultūrą, valstybę, tautą. Tai irgi dabarties tema ir mano paties gyvenimo credo”, - tvirtino P.Bielskis.

Režisieriaus žodžiais, atgaivintoji Maironio istorinė drama „Vytautas pas kryžiuočius“ sujungia klasikines vertybes, literatūrą ir šiuolaikinį požiūrį į gyvenimą, parodydama naujas Lietuvos istorijos interpretavimo galimybes.

Scenoje - kelios kartos

Spektaklyje „Vytautas pas kryžiuočius“ vaidina buvę ir dabartiniai Klaipėdos universiteto studentai bei uostamiesčio Dramos teatro aktoriai.

Įspūdingus vaidmenis sukūrė Egidijus Kupčiūnas, Nijolė Narijauskaitė, Jūratė Barauskaitė, Ugnė Reikalaitė, Eglė Šantaraitė, Augustinas Šutkus, Algis Galkauskas, Aldona Drukteinytė, Arnoldas Eisimantas, Tomas Sipavičius, Gediminas Pranckūnas, Nerijus Uldukis, Aleksandras Šimanskis, Ramūnas Janušas ir kiti.

Po savaitės, kitą penktadienį, 17 val. uostamiesčio Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje bus galima pamatyti premjerą - Klaipėdos universiteto teatre P.Bielskio su savo studentais ir absolventais pastatytą Juozo Grušo pjesę „Tu mušei Adomą”.

Ten pat bus pristatyta P.Bielskio nutapytų paveikslų, lipdinių ir piešinių, taip pat išleistų knygų bei spaudos publikacijų paroda, dar plačiau atskleisianti neramią, kūrybingą maestro asmenybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių