Šešėlių teatras iš Gruzijos vaidins Palangoje

Sausį Lietuvoje svečiuojasi unikalus rankų šešėlių teatras „Budrugana-Gagra“ iš Gruzijos. Sekmadienį jis užsuks į Palangą, kur parodys du savo spektaklius.

Vienintelis toks pasaulyje

Visa, ką jie daro baltame ekrane – medžių kontūrai, paukščių ir žvėrių figūros – atgyja iki menkiausių smulkmenų. Nenusakoma tai, ką aktoriai kuria vien tik rankų šešėliais. „Budrugana-Gagra“ – vienintelis pasaulyje tokios specifikos teatras, kuris Lietuvoje svečiuojasi jau antrąsyk.

Žymus Gruzijos menininkas, aktorius ir režisierius Gela Kandalakis 1985 m. Tbilisyje įkūrė šešėlių teatrą „Budrugana“. Nutrukus išsirutuliojo ir pagrindinė teatro misija – keliauti su spektakliais po atokias ir sunkiai pasiekiamas Gruzijos vietas, rodyti teatro meną tiems, kurie neturi galimybės jo išvysti.

Tokio teatro forma užsikrėtė Šota Rustavelio kino ir teatro akademijos studentai. Kartu su jais G.Kandalakis subūrė naują komandą ir pavadino ją „Budrugana-Gagra“. Taip aktoriai norėjo atkreipti dėmesį į Gagros miesto grožį ir kartu į save – žmones, pasitraukusius iš nuo Rusijos agresijos nukentėjusios Abchazijos.

Šis teatras ne tik atlieka įvairius draminius ir muzikinius pasirodymus, bet ir kuria animaciją, jo aktoriai yra vieni geriausių šios srities specialistų Gruzijoje.

Vaikams ir suaugusiesiems

Sausio 8 d., sekmadienį, teatras „Budrugana-Gagra“ du spektaklius vaidins Palangoje, „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35).

13 val. svečiai parodys spektaklį „Keturi metų laikai“. Pirmoji ir pagrindinė jo dalis pristato pasakojimą apie jauną meškiuką, kuris nuo vasaros iki žiemos patiria įvairius nuotykius. Žiūrėdami šį spektaklį, vaikai susitapatina su pagrindiniu veikėju, o paaugliai prisimena savo vaikystę – laiką, kai bandė analizuoti ir suprasti juos supantį pasaulį. Antroje spektaklio dalyje jaunasis meškiukas moko kitus veikėjus Gruzijos folklorinės dainos „Mėlynas dangus“.

Spektaklio premjera įvyko 1991 m. tarptautiniame festivalyje „Les Semaines de la Marionette“ Paryžiuje. Scenarijaus autorius ir režisierius – G.Kandelakis, kompozitorius – Teimurazas Bakuradzė.

18 val. – Gruzijos rankų šešėlių teatro spektaklis „Argi tai ne puiki diena“. Tai istorija apie žmogaus gimimą, vaikystę, meilę, išsiskyrimą, mirtį, sielos nemirtingumą. Pagrindinis istorijos herojus yra Louisas Amstrongas, turėjęs romaną su Ella Fitzgerald. Spektaklyje Armstrongas ir Fitzgerald yra meškiukai, Dizzy Gilespie – dramblys, o kiti žymūs džiazo muzikantai virsta gyvate, voru ir krabu.

Kitaip nei kiti šešėlių teatro kūriniai, kurie mėgstami vaikų ir paauglių, spektaklis „Argi tai ne puiki diena“, anot jo scenarijaus autoriaus ir režisieriaus G.Kandelakio, nėra skirtas vaikams. „Per paskutinį mūsų turą užsienyje, manęs paklausė, kuriai auditorijai skirti mūsų spektakliai. Aš atsakiau, kad publikos auditorija turėtų būti nuo 4 iki 104 metų. Tačiau būtent šis spektaklis skirtas žiūrovams, turintiems įvairios gyvenimiškos patirties“, – sakė jis.

Spektaklio „Argi tai ne puiki diena“ premjera įvyko 2010 m. Tbilisyje.

Gimtinę palieka retai

Teatro „Budrugana-Gagra“ įkūrėjas prof. G.Kandelakis yra baigęs Tbilisio valstybinį Šotos Rustaveli teatro ir kino institutą bei Maskvos valstybinį kinematografijos institutą. Iš viso G.Kandelakio filmografijoje yra 11 animacinių, 9 trumpametražiai, 2 vaidybiniai, 4 dokumentiniai filmai ir 2 filmai-spektakliai. Kino gerbėjams G.Kandelakis yra žinomas kaip vienas pagrindinių garsaus gruzinų režisieriaus Otaro Joselianio filmų aktorių. Menininkas sukūrė pagrindinį vaidmenį legendinėje juostoje „Gyveno strazdas giesmininkas“ (1970 m.).

Gruzijos šešėlių teatras yra pastatęs per 60 spektaklių, dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Prancūzijoje, Turkijoje ir JAV.

Tačiau, nepaisant įvairiausių kvietimų, Gruziją šis teatras palieka labai retai, nes, kaip pabrėžė G.Kandelakis, „teatro misija – spektaklius rodyti visų pirma tiems vaikams, kurie teatro niekuomet nėra matę ir galbūt niekuomet daugiau nepamatys – kad jie bent jau žinotų, kas yra teatras“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių