Serialo „Vyno kelias“ scenarijų rašo kultinių romanų autoriai

Šiuo metu vis dar kuriamo serialo „Vyno kelias“, kuris vasarį startuos TV3 eteryje, scenarijus skrieja iš vienos šalies į kitą. Kultinės trilogijos „Nemylimi“, „Svetimi“ ir „Pasmerkti“, TV3 eteryje rodytos tris pavasarius iš eilės nuo 2009-ųjų, autorius Edvinas Kalėda šiuo metu paskendęs tarptautiniuose dialoguose. Scenaristo sukurti epizodai skrieja į Londoną, kur jų laukia Gruzijos literatūros žvaigždės Aka Morčiladzės akys. Vėliau jie keliauja į Tbilisį... Ambicingą tarptautinį projektą kuriantys lietuviai ir gruzinai atvirauja, kad komunikavimo sistema – ne iš lengvųjų, tačiau kaip tik tai naujam televizijos serialui suteiks išskirtinį braižą.

Serialas „Vyno kelias“ filmuojamas trimis kalbomis: lietuvių, gruzinų ir anglų. Tautiečiai tarpusavyje bendrauja sava kalba, o vieni į kitus kreipiasi angliškai. Tokie dialogai vėliau bus dubliuojami, tačiau įgarsinimas neužgoš originalių aktorių tekstų.

Vienas pagrindinių scenarijaus autorių Giedrius Rekašius, geriau žinomas Edvino Kalėdos pseudonimu, pasakoja, kad žodžių vertė seriale „Vyno kelias“ – ypatinga: „Gruzinų veikėjų negalima vadinti kaip panorėjus – kiekviena pavardė turi reikšmę“, – teigia jis.

E. Kalėda džiaugiasi, kad „Vyno kelias“ suvedė jį su moderniosios gruzinų literatūros autoritetu, kelių populiarių knygų autoriumi, pasirašančiu Akos Morčiladzės slapyvardžiu. Tbilisyje gimęs istorikas, žurnalistas, rašytojas patį garbingiausią Gruzijos literatūros apdovanojimą SABA, teikiamą už geriausią metų romaną, yra pelnęs net keturis kartus! Vieni garsiausių A. Morčiladzės kūrinių – „Paliašvilio gatvės šunys“, „Santa Esperanza“, „Kelionė į Karabachą“, pagal kurią net pastatytas filmas. Taip pat ekranizuota ir daugiau gruzino kūrinių.

E. Kalėdai įdomu dirbti su gerą humoro jausmą turinčiu A. Morčiladze. Be to, scenarijaus autorius surado dviejų kūrėjų panašumų. „Mes gimę tais pačiais metais, mūsų biografijos panašios. Mes net rašome panašiomis temomis – istorijos papildytos kriminaliais elementais, abu pasirašome slapyvardžiais. Skirtumas tik tas, kad mane kitados išaiškino žurnalistai, o jis kelerius metus niekam neatskleidė savo tikrosios tapatybės“, – apie panašumus kalbėjo E. Kalėda.

„Man įdomu skaityti scenarijų – kaip lietuviai rašo apie gruzinus. Tai tarytum socialinės studijos, kokias vargiai galėtum užsisakyti!“ – prisipažįsta gruzinas.

E. Kalėda šiuo metu nuodugniai domisi gruzinų kultūra ir papročiais. „Gilinuosi į mažiausias detales. Įsivaizduokite – vestuvės su gruziniškais papročiais. Jei brolis pasakys sesei: ‚Tu už jo netekėsi‘, – tai taip ir bus! Rašydami scenarijų su Aka bendradarbiaujame būtent šiais kultūriniais klausimais: vieną dieną būsimas jaunikis nuotakai padovanos briliantų, kitą – naują automobilį, dar vėliau – butą, turizmo agentūrą, o tada jau eis pirštis“, – scenarijaus užkulisius pasakoja lietuvių scenaristas.

Scenarijų rašančiam lietuviui į pagalbą atskubėjo jaunas gruzinų aktorius Vano Dugladzė, šiuo metu dirbantis Lietuvos „Vyno kelio“ filmavimo aikštelėje. Jis vaidins studentą Sandro, kurį Lietuvoje aplankys meilė. Ir ne tik ji. „Mes su Vano pavakarojame su taurėmis gruziniško vyno, su tostais. Taip pamažu ir perprantu jų mentalitetą ir svarbiausias kultūrines detales“, – paaiškino E. Kalėda.


Šiame straipsnyje: Vyno keliasEdvinas Kalėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių