Senajame Alytaus parke gimnazistai skaitė Maironio eiles

Artėjant Jono Mačiulio-Maironio 150 gimimo jubiliejaus sukakčiai Alytaus senajame parke skambėjo jo poezija. Maironio eiles skaitė apie šimtas Alytaus gimnazistų, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

Kad Maironio poezija skirta ne asmeniniam pasiskaitymui laisvalaikiu, o ji keičia žmogaus mąstymą, rašė Vincas Mykolaitis-Putinas ir Tomas Venclova.

Todėl Alytaus dviejų gimnazijų moksleiviai, poeto lyriką skaitę miesto senajame parke, sulaukė ir praeivių dėmesio.

„Maironis man yra nuostabus poetas nuo mokyklos laikų. Mielai jį paskaitau, kai man būna liūdna, jo žodžiai pagyvina mano sielą", – pasakojo alytiškė Marija Lukšienė.

Ką skaityti, kiekvienas rinkosi pats. Anot gimnazistų, Maironio nuopelnus Lietuvai galima suskirstyti į tris grupes – literatūros Maironis, kalbos Maironis ir valstybės Maironis.

„Jis vienas pirmųjų Lietuvoje, galima sakyti, pradėjo rašyti eiles ir pastatė pamatus Lietuvos nepriklausomybei", – sakė Jotvingių gimnazijos moksleivis Armandas Tiškevičius.

„Man Maironis yra vienas gražiausiai rašiusių Lietuvos poetų. Jo poezija man labai patinka, ją skaityti malonu. Pati Maironio poeziją skaitau mokykloje ir namuose", – teigė Jotvingių gimnazijos moksleivė Mingailė Česnulytė.

„Patinka tas patriotizmas, Lietuvos grožio suvokimas. Dauguma jaunimo, ypač dabar, dažniau skaito įvairesnę poeziją – ir Maironį, ir kitus poetus", – pastebi Jotvingių gimnazijos moksleivis Mantas Gudaitis.

Jotvingių gimnazijos direktorius, pats parke skaitęs poeto lyriką, sako iš Maironio pasimokęs asmenybės laikysenos, kūrybingo ir ryžtingo santykio su laikotarpiu.

„Tikrai gera poezija nesensta. Žinoma, visada atsiranda visokių modernistų, kurie bando neigti klasiką. Visais laikais jų buvo – ir pokario Lietuvoj tokių maištininkų buvo", – sakė Jotvingių gimnazijos direktorius Kęstutis Miliauskas.

Šie metai yra paskelbti Maironio metais. Jis gimė tūkstantis 1862 spalio 21-ąją.


Šiame straipsnyje: Maironiskultūraskaitiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių