Seka H.Anderseno pasakas

Radijo stoties „Extra FM“ eteryje VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ rengiamose laidose visą balandį skambės Hanso Christiano Anderseno pasakos.

„Ne bėda gimti tarp ančių, svarbu, kad būtum iš gulbės kiaušinio“, - taip baigiasi žinomiausia Hanso Christiano Anderseno (1805-1875) pasaka „Bjaurusis ančiukas“, kurią žino ir didelis, ir mažas. Balandžio 2-ąją švenčiant pasakų karaliaus H.K.Anderseno 205-ąjį gimtadienį, radijo stoties „Extra FM“ eteryje šia pasaka startavo VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektas „Prisiminkime Hansą Christianą...“.

Visą balandžio mėnesį - nuo pirmadienio iki penktadienio - VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ rengiamose laidose „Nemiegok dar... / Kviečia pasakėlių planeta“ skambės gražiausios H.Ch.Anderseno pasakos.

„H.Ch.Anderseno pasakos - pirmoji vaikystės knyga, kurią man kažkada padovanojo mama. Buvau dar labai maža ir ne viską supratau, kas tose pasakose parašyta. Tačiau knyga turėjo paslaptingą trauką. Visada pasidėdavau ją šalia eidama miegoti. Knyga tarsi „augo” drauge su manimi. Niekada su ja nebesiskyriau. O skaitydama kiekvieną kartą atrasdavau kažką tokio, ko nebuvau pastebėjusi anksčiau. Taip yra iki šiol. H. K. Anderseno kūryba tapo neatsiejama ne tik mano vaikystės, bet, tam tikra prasme, ir mano gyvenimo dalimi“, - teigė žinoma poetė Violeta Palčinskaitė.

Iš tikrųjų H.K.Anderseno pasakas skaito visas pasaulis. Jos nesensta ir yra nemirtingos. Anderseno knygų tiražus pranoksta nebent Biblija. Rašytojui dar gyvam esant Danijoje buvo pradėtos rinkti lėšos jo paminklui. O H.K.Anderseno 70-ojo gimtadienio proga pats karalius atvyko paspausti jam rankos ir įteikė ordiną. Kurpiaus ir skalbėjos sūnus, gimęs dideliame varge, kažin ar būtų galėjęs pasvajoti apie tokią šlovę...

Tačiau didžiausias paminklas rašytojui, anot V.Palčinskaitės, - tai jo skaitytojų meilė, nes būtent ji savo sąmonėje išsaugo tuos neįkainojamus stebuklus, kai įsižiebus senam pasakų žibintui, pasaulis nušvinta gėrio, grožio ir fantazijos spalvomis, kuriose žaidžia visos gyvos būtybės ir net daiktai.

Visą balandį kiekvienos darbo dienos vakarą 19.45 val. radijo stoties „Extra FM“ eteryje visiems mažiems ir dideliems skirtoje laidoje „Nemiegok dar...“ aktorius Sigutis Jačėnas skaito H.Ch.Anderseno pasakas. Laidoje skamba ir joms poetės V.Palčinskaitės bei aktoriaus S.Jačėno parašytos dainelės, kurias atlieka jis su dukrele Julija.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių