Seime paminėtas Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos leidybos 40-metis

Be Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos ir jos sutelkto žmonių rato tautinis atgimimas būtų buvęs kitoks, Seime penktadienį minint kronikos leidybos 40-metį sakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Nereikia būti profesionaliu istoriku, kad suprastum: be Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos, be jos keliamų vertybių ir jos sutelkto žmonių rato tautinis atgimimas būtų buvęs kitoks“, - minėjime sakė I.Degutienė, pabrėždama, kad kronikos redaktoriai, platintojai, talkininkai gynė ne tik katalikų teises, bet ir kiekvieno žmogaus orumą ir laisvę, o savo darbais jie visiems laikams įėjo ne tik į Katalikų bažnyčios, bet ir į Lietuvos istoriją.

I.Degutienės teigimu, šiandien labai sunku, o gal ir neįmanoma jaunajai kartai papasakoti apie „tą slogią atmosferą, persmelkusią visas gyvenimo sritis: į vis gilesnę stagnaciją grimztančią sovietų šalies vadovybę, visagalį saugumą, kuris buvo pasiryžęs kontroliuoti ir paveikti kiekvieną žmogų ir kurio trumpinys KGB buvo žinomas visame pasaulyje“.

„Šiandien sunku patikėti, kad štai tokioje blogio imperijoje atsirado grupė drąsių žmonių, kurie ėmėsi leisti ir skleisti tiesos žodį, kurie ėmėsi leisti ir platinti kroniką“, - Seimo Ryšių su visuomene pranešime cituojama Seimo pirmininkė. 

Seime penktadienį konferencijoje „Tiesos žodis - kelias į laisvę: Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika 1972–1988 metais“ minimas Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos leidybos pradžios 40 metų sukaktis.

Lietuvos Katalikų bažnyčios kronika - pogrindinis leidinys, leistas Lietuvoje 1972-1989 metais. Pirmasis numeris pasirodė 1972 metų kovo 19 dieną, leidinį leido „Tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komitetui“ artimi kunigai, vienuolės, pasauliečiai katalikai.

Leidinyje buvo rašoma apie katalikų persekiojimus ir diskriminaciją Lietuvoje, tikinčiųjų gyvenimą kitose sovietinėse respublikose, pasaulio visuomenė buvo informuojama apie tikrąją Bažnyčios ir tikinčiųjų padėtį Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: bažnyčios kronikabažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba

Pagarba portretas
Kronikos leidejams - ŠVIESUOLIAMS KARIAMS! Jau dalies jų nėra gyvųjų tarpe. Kunigus J. Zdebskį, Br. Laurinavičių nužudė KGB. Jie mūsų kankiniai.

Geda

Geda portretas
Raso apie kronika, o idejo Degutienes foto. Degutiene tuo metu darbavosi "komunizmo statybos fronte" ir turbut, apie Lietuvos Kataliku baznycios kronika nieko net nebuvo girdejusi

po šimts

po šimts portretas
kam ta boba, ką ji su kronika turi? Tuoj girsis, kad redaktorė buvo..., nes apie tikruosius didvyrius, nė žodžio...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių