Seimas kreipėsi į Rusiją dėl K.Donelaičio muziejaus likimo

Seimas antradienį kreipėsi į Rusijos politikus dėl Kristijono Donelaičio muziejaus Kaliningrado srityje Tolminkiemyje likimo.

Kreipimasis į Rusijos Federacijos Tarybą ir Rusijos Federacijos Valstybės Dūmą, kuriuo prašoma išsaugoti dabartinį K.Donelaičio memorialinio muziejaus statusą, priimtas 109 Seimo nariams balsavus už ir vieninteliam Vincui Babiliui susilaikius.

Kaliningrado srities Dūma ketino perduoti lietuvių literatūros pradininko K.Donelaičio muziejų Rusijos stačiatikių bažnyčiai, tačiau po Lietuvos raginimų tokių ketinimų kol kas atsisakė.

Seimo kreipimesi pabrėžiama, kad Lietuvos parlamentas siekia išlaikyti geros kaimynystės ir bendradarbiavimo dvasią tarp Lietuvos ir Rusijos, gerbia ir pripažįsta Rusijos stačiatikių bažnyčios ir kitų tradicinių religinių bendruomenių teisę atkurti nuosavybės teises į jų turėtą nuosavybę.

Tačiau tuo pačiu primenama, kad pastatas, kuriame palaidotas žymus lietuvių poetas K.Donelaitis, niekada nepriklausė stačiatikių bažnyčiai.

"Kristijonas Donelaitis lietuvių tautai yra tiek pat brangus, kiek rusų tautai brangus Aleksandras Puškinas", - teigiama Seimo kreipimesi.

Dokumente taip pat primenama išskirtinė K.Donelaičio svarba pasauliniam kultūros paveldui. Jo kūrinys "Metai" 1977 metais UNESCO sprendimu įtraukti į pasaulinį literatūros šedevrų sąrašą.

Rusijos piliečiai raginami kartu prisiimti atsakomybę "puoselėti turimą bendrą kultūros paveldą siekiant išsaugoti jį ateities kartoms kaip priemonę, skatinančią tautų ir kultūrų dialogą bei žmogiškųjų vertybių sklaidą".

Be prašymo išsaugoti dabartinį K.Donelaičio memorialinio muziejaus statusą, raginama padaryti muziejų kuo plačiau prieinamą Lietuvos, Kaliningrado srities visuomenei, pasauliui ir "taip pažymėti K.Donelaičio kūrybos reikšmę regiono ir Lietuvos kultūrai, kaip Lietuva puoselėja ir išlaiko A.Puškino muziejų Vilniuje".

Seimo tarpparlamentinių ryšių su Rusijos Federacija grupei siūloma artimiausiu metu surengti susitikimą su Kaliningrado srities Dūmos parlamentarais ir aptarti K.Donelaičio muziejaus statuso klausimą.

Susirūpinimą dėl K.Donelaičio muziejaus pirmadienį išreiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių