- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvių simpatijas pelnęs virtuvės šefas Linas Samėnas išpildė savo gerbėjų pageidavimus - 80 receptų sugulė į pirmąją jo receptų knygą, išleistą 15 tūkst. egz. tiražu.
TV3 laidos „Susitikime virtuvėje“ vedėjo parengta daugiau nei 200 psl. apimties „Virtuvės knyga“ visose prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse bus pardavinėjama nuo lapkričio 2 d.
Tik „Iki“ tinkle platinama L. Samėno knyga kainuos 49,90 Lt. - gerokai mažiau nei panašios kokybės užsienietiški leidiniai. Joje taip pat gausu įvairių patarimų nuo produktų pasirinkimo iki būdų, kaip paruošti maistą.
Pasak L. Samėno, knyga, kurioje sutilpo įvairių virtuvių, taip pat ir lietuviškos, receptai, tinka ir pradedantiems, ir įsisavinusiems kulinarijos meną. „Maisto gaminimas yra kūryba, todėl nebūtina aklai vadovautis receptais, o palikti vietos fantazijai ir improvizacijai. Gaminant reikia vadovautis ne tik skonio receptoriais, bet ir nuojauta, įsivaizdavimu, kas bus pridėjus naują produktą ar prieskonį. Pradedančiajam tai galbūt sunkoka, tačiau tai būtinai ateis su laiku“, - sako L. Samėnas.
Kai kuriuos receptus jam pačiam teko gaminti ne mažiau nei 5 kartus, todėl knygos pirkėjams nebereiks baimintis nesėkmės - virtuvės šefas ne tik ištobulino receptus, bet ir atskleidė kai kurias paslaptis, kurios, gaminant šiuos patiekalus, padeda pasiekti profesionalų rezultatą. Be to, prie kiekvieno recepto yra pateikiami Lino patarimai, nurodomas gaminimo laikas, o besirūpinantiems subalansuota mityba - kalorijų ir maistinių medžiagų kiekius.
L. Samėnas sako kulinarinį įkvėpimą paveldėjęs iš močiutės, kuri buvo bajoro virėja, o baigti virėjo-konditerio mokslus būsimą šefą paskatino mama. Virtuvės meistras gerai išmano europietišką, japonų, italų ir prancūzų virtuves, o patiekalų receptus kuria pagal šiuolaikinę pasaulyje vyraujančią tendenciją maišyti įvairių tautų stilius.
Virtuvėje L. Samėnas pradėjo dirbti prieš 14 metų, iš kurių 8 yra virtuvės šefas: vadovavo restoranų „Ida Basar“, „Literatų svetainė“ virtuvėms, viešbučio „Pyn's Hotel“ restoranui Airijoje bei gurmaniškų produktų parduotuvėlei Vilniuje „Le Chef Gourmet“. Televizinis virėjo debiutas prasidėjo laidoje „IKI pergalės!”. Virėjų kovos”, kurioje virtuvės meistras savo išradingumu bei kūrybingumu nustebino daugelį žiūrovų ir komisijos narių bei sugebėjo be pralaimėjimo atsilaikyti penkiose kovose.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Specialistė apie lytiškumo suvokimo problemas: lietuviai nori, bet nežino, kaip tai pasakyti4
Lytiškumo ugdymo ekspertai pastebi, kad apie nuogą kūną ir lytinius santykius suaugę lietuviai vis dar nemoka kalbėti be drovumo ar baimės. Ypač nejauku tada, kai reikia atsakyti į savo atžalų nepatogius klausimus. Pasak ekspertų, vieni klaus...
-
Kauną užplūs skandinaviškos kultūros banga2
Paskutinę balandžio savaitę Kaunas tradiciškai kviečia iš arčiau pažinti skandinavišką kultūrą. Dalyvių laukia gausi renginių programa: parodos, norvegų kalbos pamokos, protmūšis, paskaitos bei diskusijos, ekskursijos i...
-
Maironio lietuvių literatūros muziejui toliau vadovaus D. Cibulskienė1
Maironio lietuvių literatūros muziejui ir toliau vadovaus Deimantė Cibulskienė, pranešė Kultūros ministerija. ...
-
Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...
-
R. Jatkevičiūtės-Kasparavičienės sielos peizažai
Šiandien Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus galerijoje „Drobė“ atidaroma Raimondos Jatkevičiūtės-Kasparavičienės (1959–2023) tapybos darbų paroda „Virš debesų“. ...
-
Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...
-
Tarptautinis B.Dvariono konkursas – muzikos pasaulio „viršūnių“ susitikimas
XII-asis Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas į Lietuvą pritraukė ne tik jaunuosius talentus beveik iš 20 valstybių, bet ir pasaulinio garso muzikus, kurie tuos talentus vertins. Vienas iš jų &ndash...
-
Vyriausybė – už Kultūros pagrindų įstatymo projektą, numatantį tolygų paslaugų teikimą3
Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė Kultūros politikos pagrindų įstatymo projektui, kuriame numatomas tolygus kultūros paslaugų teikimas, kūrybos ir saviraiškos laisvės principai. ...
-
G. Kuprevičius: esu vietinės reikšmės kompozitorius ir tai man patinka17
Kompozitorius Giedrius Kuprevičius šiemet mini 80 metų jubiliejinę sukaktį. Sveiko humoro jausmo nestokojančio iškilaus kūrėjo jubiliejų Kauno valstybinė filharmonija paminės dviem reikšmingais koncertais. Su šarminguoju M...
-
Autizmo paliesta škotų rašytoja E. McNicoll: švente ir džiaugsmu aš paverčiau savo skausmą
Londone gyvenanti vaikų rašytoja škotė Elle McNicoll labai gerai žino, ką reiškia būti kitokiam. „Išgyvenau daug fizinių ir emocinių patyčių, daug žiaurių vardų, – prisipažino į geriausių „The Times&...