Scenoje kartu – du Klaipėdos orkestrai

XXXV festivalį „Klaipėdos muzikos pavasaris“ penktadienį užbaigs du gerai klaipėdiečiams žinomi orkestrai - Klaipėdos kamerinis ir „Camerata Klaipėda“.

Koncerto programoje „Pragiedrėjusi naktis“ abiejų kolektyvų meno vadovai - violončelininkas Mindaugas Bačkus ir smuikininkas Vilhelmas Čepinskis pasirodys kaip solistai. Orkestrai atskirai atliks Niccolo Paganini'o, Edvardo Griego, o kartu - Antonio Vivaldi'o, Felikso Bajoro ir Arnoldo Schonbergo opusus.

„Mūsų kolektyvų susijungimas vyksta ne tik dėl to, kad pasidalytume patirtimi, kurią sukaupėme kiekvienas, bet ir tam, kad galėtume atlikti vieną gražiausių XX a. pradžios opusų - A.Schonbergo „Pragiedrėjusią naktį“. Šis kūrinys kartais pavadinamas „atsisveikinimu su romantizmu“, - teigė M.Bačkus. 

A.Schonbergo „Pragiedrėjusi naktis“ yra vienas populiariausių ir dažniausiai atliekamų  kūrinių, iškart po premjeros pelnęs autoriui didelę sėkmę.

„Muzika, suregzta iš ekpresyvių frazių, prisodrinta chromatizmų, savitai jungianti dviejų Schönbergo dievaičių Wagnerio ir Brahmso harmonijos ir formos logiką, kartu ir „erotiška“, ir tauri. Beje, šį kūrinį Schonbergas rašė įkvėptas poeto Richardo Dehmelio poemos „Moteris ir pasaulis“, kurioje pasakojama, kaip mėnesienos nutviekstą naktį moteris prisipažįsta mylimajam esanti nėščia nuo kito vyro. Ji jaučia, kad vienintelis būdas suteikti prasmės savo gyvenimui yra atnešti į pasaulį kitą gyvybę. Vyras švelniai atsako, kad judviejų meilės galia pavers dar negimusį kūdikį jo vaiku“, - taip apie kūrinį savaitraštyje „7 meno dienos“ rašė Beata Leščinska.

Kūrinys skambės koncerto pabaigoje ir žada puikų finalinį tiek koncerto, tiek viso festivalio akcentą.

O pirmąją koncerto dalį užbaigs abiejų orkestrų vadovų ir jų kolektyvų drauge atliekamas A.Vivaldi'o  Koncertas smuikui, violončelei ir orkestrui B-dur. Šio baroko muzikos genijaus koncertai pasižymi ypač gaiviomis melodijomis, ritminiu gyvumu bei meistrišku solo ir orkestro partijų apjungimu.

Klaipėdos kamerinis orkestras ir „Camerata Klaipėda“ dar nėra koncertavę kartu. Todėl šis unikalus susijungimas ne tik klausytojui, bet ir orkestrantams bus didelis iššūkis bei intriga. „Mes konkurentai, bet kartu ir kolegos, todėl muzikuoti kartu bus tikrai įdomu“, - teigė „Camerata Klaipėda“ vadybininkas Laurynas Preikša.

Abu Klaipėdos vardą garsinantys kolektyvai publiką jau yra stebinę įvairiausiais projektais: muzikavo kartu su stiklo arfa, lūpine armonikėle, bandoneonu, gitara, jiems vadovavo žymiausi dirigentai. Tačiau iš pažiūros paprasta idėja parengti bendrą koncertinę programą suintrigavo net pačius atlikėjus ir sukėlė daug diskusijų. Todėl Klaipėdos koncertų salė ir festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ visus miestelėnus ir uostamiesčio svečius kviečia tapti šio unikalaus projekto liudininkais.

Festivalio finalinis koncertas, kuriame muzikuos Klaipėdos kamerinis ir „Camerata Klaipėda“ orkestrai,  - penktadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salėje. Bilietai - po 20, 30, 50 litų, galioja nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių