„Scanoramos“ filmai žiūrovus kvies susimąstyti

„Galvok, ką nori, – svarbu, kad galvoji“, - tokiais žodžiais prasidėjo ketvirtadienį „Vingio“ kino teatre vykusi devintojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ spaudos konferencija.

Šiųmetė programa - turtingiausia

Organizatorių teigimu, šiųmetis festivalis, prasidedantis lapkričio 10 d., – ieškantis, atviras pačioms netikėčiausioms mintims ir formoms. O programa sudaryta galvojant ne tik apie pamatinius festivalio filmų atrankos kriterijus, bet ir mąstant apie žiūrovą, kuris, kaip svarsto festivalio organizatoriai, bent kartą gyvenime laužė galvą, mėgindamas susivokti savo jausmuose.

Šiųmečio festivalio filmai tradiciškai suguls į vienuolika skirtingų programų, netrūks jaunų režisierių, iškilių meistrų, žiūrovai išvys ilgai lauktus ir svarbiausius tarptautinius kino apdovanojimus pelniusius filmus, turės galimybę susitikti su svečiais, sekti programos „Naujasis Baltijos kinas“ konkursą, dalyvauti pirmą kartą rengiamame Baltijos jūros regiono šalių ir Japonijos bendros produkcijos forume.

Spaudos konferencijoje festivalio „Scanorama“ direktorė Gražina Arlickaitė pasidžiaugė, jog šiųmetė „Scanorama“ pati turtingiausia iš iki šiol buvusių – filmų, įvykių, svečių prasme. Žiūrovams bus pristatyti ne tik didžiųjų festivalių laureatai, bet ir Kanų, Sandanso, Karlovi Varų ir kitų festivalių favoritai.

„Norėčiau išskirti mūsų festivalio įkvepėjo Larso von Triero naujausią darbą „Melancholija“, kuris ir atidarys „Scanoramą“ Vilniuje, ypatingais pavadinčiau Wimo Wenderso 3D dokumentinę juostą „Pina“, L.von Triero bendrapavardžio Joachimo Triero darbą „Oslas, rugpjūčio 31-oji, Carloso Sauros „Flamenko, flamenko“, Michelio Hazanavičiaus „Artistą“, Runaro Runarssono „Vulkaną“, Karlo Markovičiaus „Kvėpuoti“, Aleksandro Sokurovo „Faustą“ ir daugelį kitų“, - festivalio perlus vardijo G.Arlickaitė.

Pasak festivalio vadovės, jaunasis žiūrovas taip pat neliks nuošaly. Galės pamatyti hitais tapusias juostas Rune Schojt „Dangoraižis“, Nikolos Lezaic „Tilva Roš“, Richardo Ayoade‘o „Aš – Oliveris Teitas“ ir kitas.

Filmai kalba apie žmogų

Kalbėdama apie programas „Naujienos iš Šiaurės“ ir „Kertant Europą“ festivalio vadovė pabrėžė, kad jos nėra konkurentės, o kaip tik susijusios; joms bendra tema – paprastas žmogaus noras siekti laimės. „Atrodo, kad filmuose pasakojama ta pati istorija, tačiau kaskart ji vis kitokia, pateikiama skirtinga laimės-nelaimės istorija. Atrodo, jog filmai tarsi susitinka savo mintimis, idėjomis, ambicijomis kalbėti apie žmogų“, - teigė festivalio direktorė.

„Scanoramoje“ žiūrovams bus pristatytas Lietuvoje mažai žinomas olandų kinas - vyks Nyderlandų filmų retrospektyva. „Scanoramos“ klasikoje„ bus parodyti garsūs rusų kino studijos “Mosfilm" filmai.

Ypač turtinga organizatoriai vadina šiųmetę ilgametražių dokumentinių filmų programą „Neišgalvotas gyvenimas“. Per festivalį vyks seansas režisieriui Marijonui Giedriui atminti. Bus pristatyta Julijos ir Rimanto Gruodžių retrospektyva „Laiko upė“. Taip pat vyks ir Giedrės Žickytės filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ bei Jūratės Samulionytės trumpametražio filmo „Laikinai“ premjeros.

Lietuvių ir japonų filmai

Programoje „Naujasis Baltijos kinas“ bus parodyti naujausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos filmai. G.Arlickaitė spaudos konferencijoje džiaugėsi, kad šiemet į konkursinę programą pateko aštuoni nauji jaunų lietuvių kūrėjų trumpametražiai filmai, kurie bus pristatyti programoje „Jauna Lietuva trumpai“. Joje taip pat dalyvaus šeši darbai iš Latvijos („Jauna Latvija trumpai“) ir Estijos („Jauna Estija trumpai“).

Geriausią trumpametražį filmą rinks tarptautinė kino profesionalų žiuri. Konkurso nugalėtojams šiais metais bus įteikti net du prizai: kino bendrovė „Cinevera“ įteiks geriausio visos programos filmo režisieriui 10 tūkst. litų vertės prizą jo būsimam kino projektui – kino aparatūros nuomos paslaugas, o „Teo LT“ apdovanos geriausią lietuvių programos „Jauna Lietuva trumpai“ filmo autorių specialiu piniginiu prizu.

Ir didžioji „Scanoramos“ naujiena – jau minėtas pirmą kartą Lietuvoje rengiamas Baltijos jūros regiono šalių ir Japonijos bendros produkcijos forumas, kurį inicijuoja Vilniaus miesto savivaldybė. Lapkričio 10-13 d. bus rodomi ryškiausi Baltijos jūros regiono filmai ir įdomiausi darbai iš Japonijos, iš viso jų bus net dvidešimt. Forumą atidarys „Oskaru“ ir BAFTA apdovanota Neilo Jordano juosta „Žiaurus žaidimas“.

„Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 10-20 d. Vilniuje, 17-27 d. Kaune, 24-27 d. Klaipėdoje ir pirmą kartą festivalis keliaus į Šiaulius, kur filmai bus rodomi lapkričio 26-27 d.


Šiame straipsnyje: Scanoramakinasfestivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių