„Salve Musica“: festivalyje Klaipėdoje gros čekų „Clarinet Factory“

Klaipėdos koncertų salės šventinės klasikos festivalio „Salve Musica“ koncertas trečiadienį pristatys žymų Čekijos klarnetų kvartetą „Clarinet Factory“.

Klaipėdoje – antrąsyk

Jame muzikuoja Jindřichas Pavlišas (klarnetas), Luděkas Boura (klarnetas, basethornas), Vojtěchas Nýdlas (klarnetas) ir Petras Valášekas (bosinis klarnetas, tenorinis saksofonas).

Jau daugiau kaip dešimtmetį gyvuojantis ansamblis žinomas kaip nuolat plečiantis žanro ribas ir aktyviai komunikuojantis su auditorija. Klaipėdoje jis svečiuosis jau antrąsyk, pernai kvartetas dalyvavo kompozitoriaus Vladimiro Konstantinovo projekte, skambėjusiame uostamiesčio Muzikiniame teatre.

„Įsivaizduokite muzikos dirbtuves ar laboratoriją, kurioje sujungiama keletas klarnetų, šiek tiek klasikinio muzikinio išsilavinimo, truputis etninės muzikos, džiazo ir minimalizmo idėjų. Jums pateikiamas ypatingo skonio improvizacinis kokteilis su moderniausia elektronika ir technologija, kviečiami įdomūs svečiai, ir tuomet prasideda kūrybiniai ieškojimai, o svarbiausia šiame procese yra bendravimas su klausytoju. Tokioje terpėje gimsta ypatingas žanras, kuris gali turėti daug bendro su vadinamuoju crossover (sąvoka crossover šiuolaikinės muzikos kontekste reiškia naujo stiliaus sukūrimą, jungiant skirtingų žanrų elementus), tačiau teisingiau būtų jį apibūdinti kaip „muziką be sienų“, – teigė ansamblio „Clarinet Factory“ nariai.

Turi ką pasakyti

„Nenorime būti vien tik klarneto atlikėjais. Mes esame klasikinės muzikos ir džiazo interpretatoriai, improvizatoriai ir naujų tarpžanrinių projektų kūrėjai. Anksčiau tiesiog grodavome klarnetais ir atlikdavome muziką. Dabar daugiau improvizuojame, kuriame, grojame ir kitais instrumentais bei dainuojame. Mes norime būti ansamblis, kuris turi ką pasakyti. Ne muziejus“, – pabrėžė kvarteto narys J.Pavlišas.

Ansambliečių žodžiais, jų tikslas – komunikacija tarp skirtingų kartų ir žanrų. Visa tai slypi ir abstrakčiame kvarteto pavadinime „Clarinet Factory“ (lietuviškai – „Klarnetų fabrikas“).

Sėkmingą kolektyvo kūrybinę veiklą liudija pelnytas apdovanojimas Tarptautiniame dainų rašymo konkurse (instrumentinėje kategorijoje, 2005, JAV) bei gastrolės įvairiose šalyse – Belgijoje, Bulgarijoje, Liuksemburge, Vokietijoje, Olandijoje, Portugalijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Senegale ir Ispanijoje.

Atraktyvu ir spalvinga

Festivalyje „Salve Musica“ skambėsianti „Clarinet Factory“ koncertinė programa sudaryta iš anksčiau išleistų albumų medžiagos, pateikiančios tiek baroko epochos autorių kūrybą, tiek ansamblio narių aranžuotes bei improvizacijas.

Su klasikiniais kūriniais puikiai dera paukščių giesmės ir garsų meditacija. Atraktyviems ir spalvingiems grupės pasirodymams nemažai įtakos turi džiazas, Afrikos tautų ir šiuolaikinė elektroninė muzika.

Čekijos klarnetų kvarteto koncertas Klaipėdoje yra tarptautinio projekto CZECK DREAMS dalis, todėl jame skamba ir čekiška muzika – Bedřicho Smetana’os simfoninės poemos „Vltava“ atgarsiai.

Koncertas vyks gruodžio 14 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 20, 30, 50 Lt, taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių