„Salve Musica“: festivalį pradės Lietuvos operos primadona (programa)

Ketvirtadienį uostamiestyje suskambės pirmieji festivalio „Salve Musica“ akordai, kviečiantys gražiausias metų šventes sutikti ir švęsti su muzika.

Gruodžio 8–31 d. šventinės klasikos festivalio publikos Klaipėdos koncertų salėje laukia šeši koncertai ir muzikinio spektaklio visai šeimai premjera. O festivalį pradės Sigutė Stonytė ir Klaipėdos kamerinis orkestras.

Klaipėdoje gimė ir augo

Tikimasi, kad atėjus ramybės ir susikaupimo metui jų koncertas „Ramus advento skambesys“ taps tikra atgaiva širdžiai. Ir orkestrui, ir klausytojams tai bus išties jaudinantis susitikimas su ryškia kūrybine asmenybe –  Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primadona S.Stonyte.

„Klaipėdoje dainuosiu nebe pirmą kartą. Visada apima jaudulys dainuojant gimtajame mieste. Čia liko draugai, prabėgo jaunystė, čia pradėjau dainuoti. Labai myliu šį miestą, atrodo, kad ir publika čia išskirtinė, savaip artima“, – šiltai kalbėjo dainininkė prieš pasirodymą.

Sulaukusi klaipėdiečių kvietimo, S.Stonytė surado „tarpelį“ įtemptuose operų pastatymų bei pedagoginio darbo grafikuose ir mielai sutiko parengti bendrą programą su Klaipėdos kameriniu orkestru. Spalį ji buvo pristatyta Plungės ir Mažeikių publikai.

Lydi anšlagai ir ovacijos

„Su Klaipėdos kameriniu orkestru muzikuoti teko pirmą kartą, – sakė solistė. – Mane pakerėjo orkestro muzikantų ansamblio su solistu pojūtis. Kai dainuojama ir grojama be dirigento ir kūrinys skamba darniai, kaip vienas organizmas, tai rodo orkestro tikrai nepaprastai aukštą profesinį lygį.“

Operos scenoje S.Stonytės sukurti vaidmenys pažymėti aukštu profesionalumo ir kokybės ženklu, didele vidine jėga ir stiprybe.

Neveltui solistė buvo įvertinta Nacionaline premija už vaidmenis teatre ir koncertines programas. Šį pavasarį dainininkei buvo įteiktas Auksinis scenos kryžius, o Eimunto Nekrošiaus režisuotos G.Verdi’o operos „Otelas“ spektaklius, kuriuose S.Stonytė dainuoja Dezdemoną, lydi anšlagai, ovacijos ir susižavėjimas primadonos meistryste.

Pasak orkestro meno vadovo violončelininko Mindaugo Bačkaus, S.Stonytės sceninė kultūra ir vidinis žavesys priverčia pasitempti ir visą orkestrą, kurio nariai džiaugiasi artimesne pažintimi su šia iškilia nūdienos Lietuvos dainininke.

Skambės žaviausios arijos

„Koncerto „Ramus advento skambesys“ programa nėra teminė, bet jos pagrindą sudaro barokas ir klasicizmas. Ši muzika man yra artima savo stiliumi, nors operos scenoje ir retai tenka prie jos prisiliesti“, – teigė solistė.

Ramų advento vakarą Klaipėdos koncertų salėje nuskambės žaviausios baroko ir romantizmo epochų arijos, tarp kurių – didingoji G.F.Handelio „Ombra mai fu“, vienas gražiausių baroko muzikos perlų H.Pursello „Didonės rauda“ bei nuostabioji G.Puccini’o „O mio babbino caro“.

Klaipėdos kamerinis orkestras taip pat koncerte pagros A.Vivaldi’o Concerto grosso, D.Šostakovičiaus VII styginių kvartetą, P.Čaikovskiio Polonezą iš operos „Eugenijus Oneginas“ ir E.Griego Preliudą iš „Holbergo laikų“ siuitos.

Šventinė klasika

Gruodžio 8 d. 18 val. – „Ramus advento skambesys“:  Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas M.Bačkus), solistė S.Stonytė (sopranas).

Bilietai – po 15, 20, 30 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio  14 d. 18 val. – „Čekijos svajos. Geroji meditacija“: Čekijos klarnetų kvartetas “Clarinet Factory”.

Bilietai –  po 20, 30, 50 Lt, taikomos nuolaidos.

Gruodžio 16 d. 18 val. – „Kalėdų belaukiant“: Estijos rankinių varpų ansamblis „Arsis“ (meno vadovas A.Mäe).

Bilietai – po 15, 20, 30 Lt, nuolaidos netaikomos.

Gruodžio 21 d. 12 ir 18 val. – muzikinis spektaklis visai šeimai „Sofija muzikuoja“ pagal G. de Pennartą: Klaipėdos kamerinis orkestras, dirigentas M.Piečaitis, kompozitorė Z.Bružaitė, lietuviško teksto autorė K.Rybačiauskaitė, aktorė ir režisierė G.Latvėnaitė.

Bilietai – po 15 Lt, nuolaidos netaikomos.

Gruodžio  22 d., 18 val. – Á.Piazzolla’os tango opera „María de Buenos Aires“: solistai E.Sašenko (vokalas),  E.Chrebtovas (baritonas) ir instrumentinis ansamblis.

Bilietai –  po 20, 30, 50 Lt, nuolaidos netaikomos.

Gruodžio 25 d. 16 val. ir gruodžio 31 d. 23.30 val. – kalėdinis ir naujametinis Klaipėdos kariliono koncertai Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje: K.Kačinskas ir S.Žilevičius.

Nemokamai.

Gruodžio 29 d. 18 val. – „Atsisveikinimo simfonija“: Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas S.Krylovas), dirigentas R.Šervenikas, solistė A.Grigorian (sopranas).

Bilietai – po 20, 30, 50 Lt,  nuolaidos netaikomos.

Gruodžio 31 d. 18 val. – „Te žėrintys garsai taures pripildo!“: Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas M.Bačkus), vokalinė grupė „Cappella‘A“, S.Šiaučiulis (klavišiniai), E.Jonavičius (gitara), D.Kažukauskas (mušamieji).

Bilietai –  po 80, 100 Lt, nuolaidos netaikomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių