Š. Birutis pripažįsta, kad muziejų ir bibliotekų sektorius apleistas

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pripažįsta, kad muziejų ir bibliotekų sektorius yra gerokai apleistas.

„Mes darome viską, kas nuo mūsų priklauso, biudžetą turime tokį, kokį turime. Turime bibliotekoms valstybės investicijų programą tokią, kokią turime, tai yra, visoms savivaldybėms - ir muziejams, bibliotekoms ir kultūros centrams, 19 su trupučiu milijonų metams. Todėl tų skundų tikrai yra labai daug ir šitas sektorius yra apleistas. Ne kartą kalbėjome dėl atlyginimų, kurie yra gerokai mažesni bibliotekininkų ir muziejininkų negu, pavyzdžiui, švietimo darbuotojų“, - pirmadienį žurnalistams sakė ministras.

Š.Birutis išreiškė viltį, kad daugiau lėšų šiai sričiai galbūt būtų galima skirti kitąmet.

„Susirūpinimą tai kelia, bet tai yra valstybės finansų reikalas, ir, be abejo, tikiuosi, kad kitų metų biudžete korekcijos bus padarytos. (...) Nematau šiandien finansų ar biudžeto augimo, kas leistų optimistiškai žiūrėti į šiuos metus“, - dėstė jis.

Anot ministro, lėšų galėtų atsirasti atlikus inventorizaciją.

„Efektyvaus naudojimo rezervų tikrai yra, bet tam reikia padaryti tam tikras inventorizacijas - tiek vystant infrastruktūrą, tiek statant naujus objektus. Ne kartą kalbėjau, kad daugiafunkcinių centrų atsiradimas, kurie atsiranda dažnai be turinio, ir bendruomenės namų, kurie atsiranda irgi dažnai be turinio ir po to numatoma, kad ten bus biblioteka, laisvalaikio praleidimo arba kultūriniai renginiai. Tai dubliuoja jau esamą infrastruktūrą, išleidžiamos valstybės ir Europos Sąjungos (ES) paramos lėšos. Mano supratimu, tai daroma netikslingai“, - sakė jis.

Pasak Š.Biručio, inventorizaciją atlikti būtina ruošiantis 2014-2020 metų finansiniam periodui, kad būtų galima planuoti būsimas ES lėšas kultūrai. Ministras pakartojo besitikintis, jog kultūrai bus skirti 9 procentai visos ES finansinės paramos.

„Mes padarysime inventorizaciją, labai aiškiai, visos kultūros infrastruktūros, kad matytumėm, kokia yra kultūros infrastruktūra - tai, kas liečia kultūros centrus, kartu su Švietimo ir mokslo ministerija bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija padarysime bibliotekų inventorizaciją. Tai irgi labai svarbu, nes šiandien, deja, bibliotekos mažuose miesteliuose dažnai dubliuoja viena kitą, mokyklų bibliotekos, bendruomenių bibliotekos su viešosiomis bibliotekomis, todėl reikia pirmiausia susiskaičiuoti, tada optimizuoti jų skaičių, ir tuo pagerinsime jų kokybę, nes skiriant tas pačias lėšas, tai yra, fondų įsigijimui, mes galėsime koncentruoti arba daugiau fondų galės įsigyti viena biblioteką, o dabar tos lėšos yra išdalinamos, išmėtomos po trupinėlį kiekvienai atskirai bibliotekai“, - kalbėjo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių