Rusija atsisveikins su animacinių filmų apie Mikę Pūkuotą kūrėju

Rusija trečiadienį atsisveikina su žymiu animatoriumi, režisieriumi ir scenaristu Fiodoru Chitruku, kuris buvo Sovietų Sąjungoje sukurtų itin populiarių animacinių (tuomet vadintų multiplikaciniais) filmukų apie Mikė Pūkuotuką autorius.

Kaip pranešė tinklalapio Animator.ru vyriausiasis redaktorius Sergejus Kapkovas, atsisveikinimas su režisieriumi vyks Centriniuose kino rūmuose Maskvoje, o vėliau jis bus palaidotas didžiausiose sostinėje Chovansko kapinėse.

F.Chitrukas, su kurio filmais užaugo ne viena karta, mirė pirmadienį Maskvoje, būdamas 96 metų.

Jis sukūrė daugiau nei 200 personažų 102 animaciniuose filmuose, tokiuose kaip „Sniego karalienė“, „Raudonoji gėlelė“, „Raudonkepuraitė“ ir „Kaštonė“.

F.Chitrukas taip pat buvo sovietinės animacijos klasika tapusių filmukų „Mikė Pūkuotukas“, „Vieno nusikaltimo istorija“, „Filmas, filmas, filmas!“, „Sala“  ir „Bonifacijaus atostogos“ režisierius.

Jis gimė Tverėje 1917 metais, likus keliems mėnesiams iki Rusijos bolševikų revoliucijos, o 1931 metais kartu su šeima išvyko gyventi į Vokietiją, kur F.Chitrukas studijavo meno ir amatų mokykloje Štutgarte.

Grįžęs į Sovietų Sąjungą, jis 1937 metais pradėjo dirbti animacijos studijoje „Sojuzmultfilm“, kuri buvo įkurta metais anksčiau. F.Chitrukas pasakojo, kad imtis animacijos jį įkvėpė pamatytas Walto Disney filmukas „Trys paršiukai“.

Pirmasis jo savarankiškas kūrinys - „Vieno nusikaltimo istorija“ - sulaukė milžiniško pasisekimo. Šis animacinis filmas suaugusiems, sukurtas politinės liberalizacijos laikotarpiu 7-o dešimtmečio pradžioje, vadovaujant Sovietų Sąjungos lyderiui Nikitai Chruščiovui, buvo šmaikšti satyra apie nepatogų gyvenimą ankštame sovietinio didmiesčio bute.

Vėliau buvo sukurti filmukai „Bonifacijos atostogos“, „Žmogus rėmuose“, „Filmas, filmas, filmas!“ o 1969-1972 metais - ir garsiosios sovietinės „Mikės Pūkuotuko“ ekranizacijos, iki šiol dažnai rodomos per televiziją.

Kartu su Jurijumi Noršteinu, kurio 1975 metų filmukas „Ežiukas rūke“ taip pat laikomas žanro klasika, F.Chitrukas pripažįstamas svarbiausiu inovatoriumi sovietinės ir net pasaulinės animacijos istorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila

Gaila portretas
Išeina senieji animatoriai... o gal kaip tik gerai - juk tikriausiai žmogui, sukūrusiam tiek puikių multfilmų, nebuvo malonu matyti, kas liko iš animacijos ir kaip tikrai nuostabius filmukus išstumia visokie Edai-Edžiai, mangos, teletabiai ir panašus šlamštas... Ramybės jam.

Po

Po portretas
:(((((( vienas smagiausiu visu laiku filmuku.... gaila...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių