Rugsėjo pradžioje - Europos žydų kultūros dienos

Rugsėjo pirmąjį savaitgalį Lietuvoje vyks kasmetiniai Europos žydų kultūros dienų renginiai.

Šių metų Europos žydų kultūros dienų renginiai pristatys žydų kasdienio gyvenimo kultūrą: gyvensenos ypatumus, kasdienes tradicijas, amatus, būdo bruožus, humorą, praneša Kultūros paveldo departamentas.

Rugsėjo 1 dieną rengiama pažintinė ekskursija Kaune, kurios metu bus pristatytos žydų profesijos ir amatai, lankomos su tuo susijusios vietos.

Gidė papasakos, kur žydų bendruomenė pradėjo kurtis Kaune, kur buvo Senoji sinagoga ir žydų ligoninė. Rotušės aikštėje bus prisiminti žydų karčiamininkai ir muzikantai.

Rugsėjo 2 dieną dviejų pažintinių pasivaikščiojimų po Vilnių metu bus supažindinta su istorinio žydų kvartalo kasdienybe, jo užstatymo savitumais bei svarbiausiomis vietomis, XX amžiaus pradžios žydų inteligentiškosios, miestietiškosios gyvensenos kultūra, žymiomis to meto asmenybėmis bei jų nuopelnais.

Ekskursija „Netikėti Vilniaus žydų pasivaikščiojimai“ prasidės Lukiškių aikštėje, kurioje bus pristatyta jau primiršta šios vietos reikšmė garsiosios Vilniaus žydų teatro tradicijos raidai. Ekskursijos dalyviai sužinos, kur mėgo lankytis kompozitorius Benjaminas Gorbulskis bei apie kokią kavinę eiles kūrė Josifas Brodskis. Kelionė baigsis Rotušės aikštėje.

Kito pažintinio pasivaikščiojimo po buvusį Vilniaus žydų kvartalą metu bus siekiama atkreipti dėmesį į istorinio žydų kvartalo kasdienybę, jo užstatymo savitumus bei svarbiausias vietas.

Pažintį su žydų kasdienio gyvenimo kultūra Vilniuje baigs paskaita, pristatanti žydų humoro dvasią. Anot KPD, humoras atsispindi netikėčiausiose aplinkybėse: šventuose tekstuose ir jų studijose, sinagogų ir ritualinės apyvokos daiktų puošyboje, šeimos gyvenime ir vaikų auklėjime, skurdo, nelaimių ir netekčių išgyvenime.

Joniškio sinagogoje rugsėjo 2-ąją vyks renginys „Europos žydų kultūros diena. Per humorą į praeities tradicijas“. Trijų dalių renginys Joniškiečius ir miesto svečius pakvies paklausyti dailininko, karikatūristo, animatoriaus, režisieriaus Iljos Bereznicko pasakojimo apie žydų tautos tradicijas, bus pristatyta jo karikatūrų paroda, kurioje į žmoniškąsias ydas bus galima pažiūrėti ir iš kitos pusės – per humorą.

Taip pat bus galimybė padegustuoti tradicinių žydų patiekalų ir vaišių, kuriuos pristatys vietiniai žydų kilmės žmonės. Renginio kulminacija – perkusininko Arkadijaus Gotesmano ir poeto, eseisto, dramaturgo Rolando Rastausko specialiai šiai dienai sukurta poetinė džiazo programa „Nežinau – verkti ar juoktis“.

Šiai progai skirtas renginys tą pačią dieną vyks ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch.Frenkelio vilos parke. Koncertuos Rafailas Karpis, Darius Mažintas, Arkadijus Gotesmanas, Petras Vyšniauskas. Skambės retai Lietuvoje atliekamos žydų liaudies dainos jidiš ir hebrajų kalbomis su džiazo elementais.

Kultūros paveldo departamentas nuo 2004 metų dalyvauja Europos Tarybos remiamoje tarptautinėje programoje „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje“.

Europos žydų kultūros diena yra sudėtinė šios programos dalis.

Konkrečią kultūros paveldo temą atskleidžiančiais renginiais visoje Europoje siekiama išsamiau susipažinti su įvairialypiu šios tautos paveldu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aitvaras

Aitvaras portretas
O apie Raslana irgi bus uzsiminta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių