Rudeninės „Atviro rato“ gastrolės pajūryje

Lapkričio 18–20 dienomis rudeniniame pajūryje – Klaipėdoje ir Kretingoje – gastroliuos teatras „Atviras ratas“.

Atveš tris spektaklius

Klaipėdiečiams aktoriai parodys du spektaklius: lapkričio 18 d. 19 val. Justo Tertelio monospektaklį „PRA. Vieno aktoriaus vienos dalies prasidėjimas“ (režisierius Aidas Giniotis) ir lapkričio 20 d. 13 val. – Ievos Stundžytės režisuotą spektaklį žmonėms nuo šešerių metų „DiViDukas“. Abu jie bus vaidinami „Marseille lounge“ baro (Žvejų g. 4A) palėpėje – teatrui gal neįprastoje, bet itin jaukioje erdvėje.

Viešėdami Klaipėdoje „Atviro rato“ aktoriai užsuks ir į Kretingą, kur dalyvaus jau dešimtą kartą vykstančioje meno akcijoje „Kita erdvė [3] Vakarų krantas“. Lapkričio 19 d. 18 val. Kretingos pranciškonų gimnazijos Šv. Antano rūmų salėje (J. Pabrėžos g. 4) „Atviras ratas“ parodys spektaklį „Pabėgimas į Akropolį“ (režisierius A.Giniotis) pagal to paties pavadinimo teatro aktorės Marijos Korenkaitės pjesę, kuri 2007 m. lietuvių nacionalinės dramaturgijos konkurse ir festivalyje „Versmė“ atsidūrė tarp penkių geriausių kūrinių. Antrajame festivalio „Versmė“ etape 2008-aisiais A.Giniotis buvo apdovanotas už šios pjesės pastatymą kaip geriausias režisierius.

Apie aktorystę ir apgaulingą telepasaulį

Šiek tiek – apie spektaklius, kurie bus vaidinami uostamiestyje.

„PRA. Vieno aktoriaus vienos dalies prasidėjimas“ – tai pirmasis aktoriaus J.Tertelio monospektaklis ir pirmoji jo parašyta pjesė, 2007 m. nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Versmė“ išrinkta į geriausiųjų pjesių penketuką.

Ne vieną apdovanojimą gavęs ir Auksiniam scenos kryžiui nominuotas spektaklis pasakoja jauno pradedančiojo aktoriaus istoriją, kuri atveria paslaptingą teatro pasaulį. „Atvirai apie save ir apie visus, kurie patenka į viliojantį, magišką teatro pasaulį, užburiantį ir tiesa, ir melu“, – taip spektaklį apibūdina jo kūrėjai.

Mažiesiems klaipėdiečiams arba žmonėms nuo šešerių metų skirtas spektaklis „DiViDukas” (pagal Thomo Ahrenso pjesę „Flimmer Billy”), pasak režisierės Ievos Stundžytės, bus įdomus visiems tiems, kurie mėgsta spalvotą, įtraukiantį, bet apgaulingą pasaulį televizoriaus ekrane.

Tai istorija apie berniuką Vidą, kuris visą savo laisvą laiką praleidžia prie televizoriaus, žiūrėdamas fantastinius DVD filmus, o ypač filmus apie jo mėgstamiausią dinozaurą T-Rex. Bet vieną dieną mama iš Vido atima televizorių, ir berniukas turi mokytis iš naujo atrasti jį supantį pasaulį, kuriame nėra nei dinozaurų, nei televizijos spalvų. Visus spektaklio veikėjus vaidina aktorių duetas – Vesta Šumilovaitė ir Jonas Šarkus, jiems talkina ir spektaklio metu muziką atlieka Vytautas Leistrumas. 

Akropolyje – visas gyvenimas

„Pabėgimo į Akropolį“ veiksmas žiūrovus nukelia į mažą Lietuvos miestelį.

Pagrindinių veikėjų, paauglių Živilės ir Dariaus, gyvenimas ir patiriamas pasaulis atrodo žiaurus, kartais juokingas, o kartais – skaudžiai absurdiškas. Jaunuoliai bando nuo jo bėgti į svajonių miestą Akropolį, kuris pagrindinei herojei Živilei atrodo kaip didysis išsigelbėjimas.

Akropolyje viskas labai gražu – gražūs žmonės, gražūs vaizdai, ir svarbiausia – ten visko yra. Tačiau galiausiai paaiškėja, kad Akropolis – visai ne svajonių miestas, o paprasčiausias prekybos centras, dažnai mažų miestelių paauglių vizijose ir noruose besikuriantis kaip laimingos svajonių erdvės modelis.

Šiame spektaklyje jo kūrėjai atskleidžia savo kritišką požiūrį į šiuolaikinę vartotojiškumu persismelkusią visuomenę. Šioji kritika leidžia „diagnozuoti“ ir pamatinę tokios visuomenės žmonių ligą – vienatvę, neišvengiamai provokuojančią abejingumą bei susvetimėjimą. Scenoje septyni aktoriai iš spalvingos situacijų karuselės ir daugybės skirtingų personažų kuria vieną istoriją apie šių dienų pasaulį, kuris būna visoks: ir liūdnas, ir gražus. 

Spektaklyje „Pabėgimas į Akropolį“ vaidina Agnė Kaktaitė, Marija Korenkaitė, Judita Urnikytė, Eimantas Bareikis, Vytautas Leistrumas, Jonas Šarkus ir J.Tertelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių