R.Tumino „Revizorius" apsilankys Kaune

Pasaulinės literatūros aukso fondui priskiriamame Nikolajaus Gogolio „Revizoriuje“ vaizduojamas mažo Rusijos provincijos miestelio gyvenimas, kurį iš snaudulio pažadina netikėtai atvykęs valdininkas iš sostinės.

„Revizoriaus“ personažai – „maži“, ydingi žmogeliai, skęstantys nuodėmių ir nuobodulio liūne. Bet režisierius jų nesmerkia ir neniekina – R.Tumino spektaklyje jie, apsėsti fantazijų apie įdomesnį, šviesesnį gyvenimą, netgi įgyja savito žavesio, kelia atlaidų šypsnį ar net užuojautą.

Toks paradoksalus požiūris į chrestomatinę, daugybe sceninių klišių aplipusią N.Gogolio pjesę sukelia jausmą, tarsi pirmąsyk girdėtum veikėjų tariamus žodžius, ir verčia stebėtis neišsenkamu režisieriaus humoro jausmu bei fantazija. Ribos tarp to, kas juokinga ir dramatiška, kas realu ir mistiška, čia beveik išnyksta.

Būtent dėl to R.Tumino „Revizoriaus“ personažai atrodo taip nesunkiai atpažįstami. Juk jie – kaip ir mes: maži, bet didelėmis svajonėmis gyvenantys nedidukės šalies Europos pakraštyje žmonės.


Greta netikėtos režisieriaus interpretacijos, Adomo Jacovskio sukurto konceptualaus scenovaizdžio ir kompozitoriaus Fausto Latėno muzikos, bene daugiausia komplimentų tenka puikiai „Revizoriaus“ aktorių trupei. Spektaklyje talentu, preciziškumu ir azartu trykšta Eglė Gabrėnaitė, Evaldas Jaras, Arvydas Dapšys, Gediminas Girdvainis ir kt. Ir vargu ar kas abejoja, kad Arūno Sakalausko Chlestakovas pateks Lietuvos teatro istorijon kaip vienas įstabiausių vaidmenų mūsų teatre.

Štai ką, apie jo vaidmenį rašė Lenkijos spauda: „Nežinau aktoriaus visame Lenkijos teatre, apdovanoto tokia kūno ekspresija, kaip A.Sakalauskas. Prieš jam prabylant, jo gestai praneša kas ir kaip.

A.Sakalauskas negali meluoti – jį iškart išduotų kūnas. Tačiau jis meluoja, nes jis – aktorius. Meluoja įtikinamai, ir tai labiausiai žavi. Tikro melo arba tariamos tiesos esencija – tai jo vaidmuo R.Tumino režisuotame “Revizoriuje”.“

„Revizorių“ atvežantis Vilniaus mažasis teatras netruks pakviesti kauniečius ir į šio sezono premjerą R.Tumino mokino Kirilo Glušajevo spektaklį „Motina (Vasa Železnova)“ (balandžio 26 d.) bei Evaldo Jaro režisuotą, vaikams skirtą pasirodymą „Mama Katinas“ (kovo 31 d.).


Kas? Vilniaus mažojo teatro spektaklis „Revizorius“.

Kur? Kultūros ir sporto centre „Girstutis“

Kada? vasario 11 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Na, aš Chlestakovą ne tokį įsivaizdavau. Iš turimų mokyklinių žinių galvojau, kad jis apsukrus, savimi pasitikintis melagis, apsukęs aplink pirštą provincijos valdininkus.O spektaklyje pamačiau vargšą kvailelį, kuris tik suokalbininko dėka vos spėjo išnešti kudašių.Kaip koks cirkininkas man pasirodė A. Sakalauskas, deja...

Anonymous

Anonymous portretas
juokinga nuotrauka :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių