Romualdo Inčirausko tapybos parodoje – asociacijų puokštė

Ketvirtadienį Klaipėdoje atidaroma telšiškio dailininko Romualdo Inčirausko tapybos paroda bus savotiškas rebusas ir provokacija publikai.

Dažniausiai R.Inčirausko tapybos darbuose vaizduojamas objektas – paukštis, nuolat keisdamas formos ir spalvos derinius, užkariauja visą paveikslo erdvę ir virsta ženklu, simboliu. Šįkart, projekte „21 asociacija“, kaip aiškino dailininkas, jo paukščius matysime kitokiame, nebe „paukštiškame“ kontekste, o lyginamus su senovinėmis religinės tematikos tapybos darbų reprodukcijomis.

Anot menotyrininkės Algimantos Dargienės, R.Inčirausko tapybos darbų paroda „21 asociacija“ – tai autoriaus bandymas neįprastu eksponavimo principu perteikti intuityviai suvoktą kūrybinę patirtį, ieškant ir atrandant savo tapybos darbų kompozicijos elementus, „vaizdų atmintis“ senųjų meistrų kūrinių fragmentuose. 21 tapybos drobė ir 21 senovės meno kūrinių reprodukcija – provokatyvus ir interaktyvus būdas pristatyti savo kūrybą, motyvuotai pagrįsti kūrinių plastiką ir „legalizuoti pasąmonę“.

R.Inčirauskas (g. 1950) – metalo meno meistras, skulptorius, medalininkas, tapytojas. Baigęs Telšių taikomosios dailės technikumą, studijavo metalo plastiką Estijos dailės institute. Nuo 1979 m. dėsto Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakultete, nuo 1998 m. – docentas, nuo 2010 m. – profesorius. Dailininkas aktyviai kuria ir dalyvauja parodose. Jo darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai (vienas jų – Britų muziejus), privatūs kolekcininkai Lietuvoje, Rusijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Švedijoje, Suomijoje, Japonijoje, Izraelyje, JAV ir kitur.

R.Inčirausko tapybos parodos „21 asociacija“ atidarymas Klaipėdoje – rugsėjo 13 d. 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale (Herkaus Manto g. 22, II aukšte). Per vernisažą parodą pristatys menotyrininkė A.Dargienė. Paroda veiks iki rugsėjo 28 d. Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių