Romano apie pamirštąją Kuršių neriją sutiktuvės

Uostamiestyje antradienį bus pristatyta nauja knyga apie Kuršių neriją. Šiuosyk tai Roko Flicko romanas „Šiaurės Sachara“.

Kaip prie knygos pavadinimo patikslino pats autorius, tai romanas apie pamirštąją Kuršių neriją. Mat „Šiaurės Sachara“ (2010, leidykla „Tyto alba“) - apie XIX a. pabaigos - XX a. pirmosios pusės Rytų Prūsijos ir Klaipėdos krašto šviesuomenės gyvenimą. Pagrindinis romano veikėjas Martynas Lukeitas, lietuvaitės Urtės ir prancūzų belaisvio karininko Mišelio Benua sūnus, - talentingas dailininkas impresionistas. Tuo laiku Nida, kurioje vyksta didžioji dalis romano veiksmo, buvo tapusi intelektualų ir menininkų susibūrimo vieta. Rašytojas pasakoja apie garsųjį Nidos „tapytojų rojų“, klestėjusį iki pat 1945 metų sovietų okupacijos. Ten, nuošaliau nuo didžiojo pasaulio, verda gyvenimas - mezgamos pažintys, gimsta meilė, netyla kūrybiniai ginčai. Bet veiksmo erdvė neapsiriboja pajūrio kraštu - nusikeliama ir į Europą, į Paryžių. O per vienišiaus menininko M.Lukeito gyvenimą parodomi ir tuo laiku pasaulį sukrėtę įvykiai.

Anot rašytojo Eugenijaus Ignatavičiaus, „daugelis knygos epizodų skamba autentiškai, tarsi autorius būtų dalyvavęs Hitlerio sutikime Klaipėdoje, regėjęs badaujančių prancūzų belaisvių stovyklą Nidoje, rusų lėktuvų bombarduojamus karo bėglius ant Kuršmarių ledo. Tai subtilus intriguojantis romanas, lėtą veiksmo tėkmę sukrečiantis tragiškais įvykių proveržiais, praturtinantis mūsų atmintį ir suvokimą apie tolstančią užmarštin Prūsiją“.

Romano autorius R.Flickas - ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras, profesorius, be mokslinių straipsnių ir monografijų, dar išleidęs tris knygas - ištraukas iš dienoraščio „Mitingų metas, sudrebinęs Lietuvą“ (2005), autobiografinę apybraižą „Atrastoji žemė“ (2008) ir monopjesę „Ištiesk pagalbos ranką man“ (2008). Autorius gimė Veisiejuose, nuo 1945-ųjų gyveno Šilutėje, kur baigė tuometinę Pirmąją vidurinę mokyklą, dabar - Pirmąją gimnaziją. Vilniaus universitete įgijo archeologo specialybę, po to susidomėjo pramonės ekonomika ir ją studijavo, 1975-aisiais apgynė daktaro (mokslų kandidato) disertaciją, o 1983-iaisiais - habilituoto daktaro (ekonomikos mokslų) disertaciją.

Pasak  R.Flicko, jo šaknys - dvejopos. Iš tėvo pusės jis - lietuvis, iš motinos - austras. Motinos prašomas išlaikyti austriškas šaknis, jis pasikeitė savo pavardę į jos. Autorius save laiko vienu iš paskutiniųjų austrų palikuonių, Martyno Liuterio šalininkų, 1732-1734 m. prievarta dėl religinių įsitikinimų ištremtų iš Austrijos Zalcburgo žemės į Panemunę.

R.Flicko knygos „Šiaurės Sachara“ pristatyme Klaipėdoje dalyvaus autorius, literatūrologė Jovita Saulėnienė, tapytojas Edvardas Malinauskas, ištraukas iš romano skaitys jo autoriaus žmona aktorė Regina Arbačiauskaitė. Vakarą ves rašytojas Rimantas Černiauskas.

Renginys vyks gegužės 18 d. 17 val.  I.Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių