Rolandas Rastauskas pristatys savo naują knygą „Bermudų trikampis“

Penktadienį Klaipėdoje – rašytojo Rolando Rastausko teatrinių istorijų knygos „Bermudų trikampis“ (su DVD) premjera.

Pristatyme dalyvaus prof. Gytis Padegimas, Viktorija Ivanova, Gitana Gugevičiūtė (moderatorė), Eglė Deltuvaitė, Gytis Skudžinskas ir autorius.

Žinomo dramaturgo, poeto, eseisto, vertėjo ir performerio Rolando Rastausko knyga „Bermudų trikampis / Teatrinės istorijos“ (dizaineris G.Skudžinskas) aprėpia kelių dešimtmečių teatrinę autoriaus patirtį: nuo pirmosios pjesės „Lenktynių aitvaras“ (1972), pirmųjų akcijų Vilniaus universitete, LIFE spektaklių apžvalgų ir recenzijų, stažuočių britų teatruose, darbo Bonos bienalėje bei tarptautiniame festivalyje „Kontakt“ iki inscenizacijų Oskarui Koršunovui ir Meno forto atidarymui, skaitymo performansų ir eksperimentų apleistame plaukimo baseine bei „vampyriškoje“ Transilvanijoje. Tekstai ir fragmentai, kurių pagrindiniai personažai – garsūs ir jau užmiršti kūrėjai, ne tik atspindi platų Lietuvos, Europos teatrinio gyvenimo, jo problemų lauką, sykiu brėžia ir naujo žanro – teatrinės eseistikos – trajektorijas.

Gausiai iliustruotas žymių fotografų ir autoriaus asmeninio archyvo nuotraukomis leidinys su interaktyvia DVD zona galėtų būti suvokiamas kaip unikalus spektaklis, labirintu besiplėtojantis mąslaus skaitytojo akivaizdoje.

Anot Kęstučio Navako, tai dar viena svari plyta į lietuviško teatro sieną. Autorius yra ne teatro kritikas, o tiesioginis teatrinių reiškinių dalyvis, dažniausiai į veiksmų epicentrą patenkantis per tarnybinę įeigą. Tad ir žiūros taškas čia dažniausiai ne kur nors ketvirtojoje žiūrovų salės eilėje. Tai ir teatrinė archeologija, nes daugelio aprašomų reiškinių nebelikę ne tik pačių (spektakliams tai būdinga), bet ir liudijimų apie juos. Gerai, kad nors RoRa savo plunksnos skalpeliu išraižė savo ornamentuotas runas. Be to, knygoje galima rasti ir autoriaus pjesę „Bermudų trikampis“ – unikalią lietuvių dramaturgijos kontekste.

R.Rastausko knygos „Bermudų trikampis“ sutiktuvės – 18.30 val. I.Simonaitytės bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) konferencijų salėje.

Vizitinė kortelė

Palangoje gyvenantis R.Rastauskas (g. 1954) baigė anglistiką Vilniaus universitete. Stažavosi Karališkajame nacionaliniame teatre Londone, Edinburgo „Traverse Theatre“ ir Stepheno Josepho „Theatre in the Round“ Skarbore. Klaipėdos universiteto docentas. Daugelio tarptautinių kultūros projektų ir konferencijų dalyvis, teatro festivalių, tarp jų Bonos bienalės (1992–1994), konsultantas. „Atgimimo“ (1989–1990), „Lietuvos ryto“ (1993–2003), Čikagos „Akiračių“ (2003–2004), „Verslo klasės“ (nuo 2005) skiltininkas. Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno tarybos narys.

Kaip dramaturgas debiutavo pjese „Lenktynių aitvaras“ (Valstybinis jaunimo teatras, 1972), kaip poetas – eilėraščių knyga „Albumas“ (1987). Išleido dar kelias poezijos knygas, parašė pjesių ir scenarijų dramos teatrams, publikavo tris esė ir pjesių rinkinius. Parengė ir atliko skaitymo performansų, dalyvauja šiuolaikinio meno parodose.

Verčia iš rusų, lenkų, slovėnų, anglų kalbų. Jo paties tekstų išversta į anglų, gruzinų, lenkų, rusų, slovėnų, švedų, ukrainų ir kitas kalbas.

Rašytojui paskirta Kultūros ministerijos premija už geriausią metų kultūrinę publicistiką (2001), Ievos Simonaitytės premija bei Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto premija už kūrybiškiausią 2005-ųjų knygą „Kitas pasaulis“ (abi – 2006).

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2010).

Apie jį sukurtas TV filmas „Vaikštūnas RoRa“ (rež. Juozas Javaitis, 2006).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių