Roko opera „Eglė žalčių karalienė“ – Kaune

Klaipėdiečių jaunųjų muzikų pernai sukurta roko opera „Eglė žalčių karalienė“, uostamiestyje dar vadinama mažu muzikiniu stebuklu, sekmadienį bus parodyta kauniečiams.

Mažas stebuklas

„Eglę žalčių karalienę“ bus galima pamatyti vasario 21-ąją dukart - 14 ir 18 val. Kauno kultūros centre „Tautos namai“.

„Kviečiame, raginame visus kauniečius atvykti, nes tai reta galimybė į pajūrį nevažiuojant paklausyti nuostabios prie Baltijos gimusios muzikos, pasižiūrėti originalios choreografijos, kurią sukūrė ir atlieka jaunieji Klaipėdos menininkai. Roko opera “Eglė žalčių karalienė” - mažas 2009-ųjų stebuklas. Jei neapsilankysite, tai ir toliau galvosite, jog stebuklų nebūna“, - šypsodamasis kalbėjo projekto dalyvis ir globėjas, muzikos studijos „Grock“ vadovas klaipėdietis bardas Linas Švirinas.

„Eglė žalčių karalienė“ - tai pirmoji Klaipėdoje sukurta roko opera ir ambicingas jaunųjų Klaipėdos menininkų muzikinis projektas sumanytas pagal to paties pavadinimo Salomėjos Nėries poemą.

Ši idėja užgimė ir pradėjo vystytis maždaug prieš dvejus metus. Grupė gražaus kūrybingo Klaipėdos jaunimo sumanė imtis iššūkio - sukurti pirmąją uostamiestyje roko operą. Į tai buvo žiūrima labai jaunatviškai, be jokių didelių lūkesčių, išskaičiavimų - galvojant, kad tai bus trumpalaikis, vienkartinis, bet smagus užsiėmimas. „Tačiau padarytas darbas ir kuklus skelbimas apie koncertą sukvietė šimtus uostamiesčio melomanų į Klaipėdos dailės parodų rūmus. Atlikėjams ir kūrėjams tai buvo didžiulis ir malonus netikėtumas, o klausytojams didžiulė gerų, netikėtų emocijų audra“, - pasakojo L.Švirinas, kurio studijoje gimė pirmieji projekto akordai.

Pranoko lūkesčius

Taigi 2008-ųjų pavasarį, vedini kūrybinėmis mintimis spinduliuojančių Kristinos Muravjovos ir Gintarės Paulikaitės, muzikos studijoje „Grock“ susibūrė jauni, kūrybingi Klaipėdos muzikantai, kurių branduolį sudarė šios studijos ir uostamiesčio muzikos mokyklų auklėtiniai.

2008-ųjų rugpjūčio 28-ąją įvykęs koncertinis roko operos pristatymas viršijo ir kūrėjų, ir publikos lūkesčius. Po jo pradėta kalbėti, kad tai rimtas pretendentas į uostamiestį reprezentuojantį muzikinį kūrinį. Tada nuo 2008-ųjų rugsėjo išaugo projekto kūrybinė grupė, ir jaunatviškas eksperimentas virto brandesniu meniniu kūriniu, labiau sujungiančiu muziką, balsą, judesį ir naujai interpretuojančiu senąją lietuvių pasaką. Netikėtai ir neplanuotai sėkmingas projekto startas sujungė daugiau kūrybinių pajėgų ir per metus su dideliu pasisekimu jau patobulintas kūrinio variantas buvo atliktas dar penkis kartus, tris iš jų - Klaipėdos muzikiniame teatre ir vieną - per Jūros šventę. Vieno koncerto Kretingoje nepakako, prireikė pakartoti.

Visi roko operos „Eglė žalčių karalienė“ pasirodymai iki šiol vyko žiūrovų perpildytose salėse.  „Tikimės, kad mūsų kūrinys bus įdomus ir Kauno publikai“, - sakė projekto globėjas, pristatydamas visą projekto kūrybinę grupę.

Sukūrė jaunimas

Štai ji: Lina Linkevičiūtė - režisierė, Indrė Puišytė - choreografė, Raimonda Vaičiūtė - chormeisterė.

„Eglėje žalčių karalienėje“ dainuoja ir pagrindinius vaidmenis atlieka: Kristina Muravjova (Eglė), Algirdas Leonavičius (Žilvinas), Julija Rušinskytė, Edita Bodrovaitė, Ingrida Toleikytė, Ramunė Balčiūnaitė (Eglės seserys), Marija Astromskaitė (Drebulė), Linas Švirinas (Tėvas), Ričardas Barkauskis, Žygimantas Bladyka ir Edvinas Kaveckas (sūnūs).

Jiems akompanuoja: Povilas Dabkus (gitara), Tautvydas Kėdis (gitara), Dmitrij Komarov (mušamieji), Greta Medelytė (bosas), Julius Giedraitis, Remigijus Kažukauskas (fleita), Viktorija Šatkutė (klavišiniai), Greta Šateikytė (perkusija), Gintarė Daunoravičiūtė (smuikas).

Taip pat dalyvauja šokėjos Vaida Bartkutė, Inga Kuznecova, Sigita Jurašaitė, Girdrė Juškaitė.

Anot L.Švirino, teatralizuotas roko operos „Eglė žalčių karalienė“ koncertas (kiti jį drąsiai jau vadina spektakliu) puikiai atspindi Klaipėdos jaunimo meninį polėkį ir didžiulį kūrybinį potencialą. Busimieji scenos profesionalai uoliai dirba ir brandina galimybę ateityje išleisti savosios “Eglės žalčių karalienės“ kompaktinę plokštelę.

Į klaipėdiečių „Eglę žalčių karalienę“ Kaune bilietai platinami Kauno valstybinio dramos teatro kasose. Jie kainuoja po 15 litų. Į dieninį pasirodymą moksleiviai ir studentai gali įsigyti bilietus po 10 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių