Rinktiniai šiaurietiški filmai – po atviru senamiesčio dangumi

Jau tradicinėmis Vilniuje tapusios šiaurietiško kino peržiūros liepą ir rugpjūtį džiugins Klaipėdoje vasarą leidžiančius kino mėgėjus.

Šiaurės šalių kino klubas kartu su vasarotojais traukia jūros link. Penki rinktiniai filmai nuo liepos 21 d. trečiadieniais nemokai bus rodomi Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmų kiemelyje (Aukštoji g. 1/ Didžioji Vandens g. 2). Seansų pradžia – 21.30 val.

„Idėją vasarai perkelti Šiaurės šalių kino peržiūras į Klaipėdą brandinome senokai, tačiau įgyvendinti tai pavyko tik šiąvasar. Liekame ištikimi kino klubo principui – pristatome visų penkių Šiaurės šalių – Danijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos filmus ir juos rodome nemokamai“, – pabrėžė kino klubo organizatoriai.

Šiaurės šalių kino klubo Klaipėdoje premjerai šį trečiadienį parinktas neeilinis filmas. Tai pasaulinio garso suomių režisieriaus Aki Kaurismaki komiška ir linksma istorija „Žmogus be praeities“.

Filmas pasakoja apie tai, kaip vyras atvyksta į Helsinkį ieškoti darbo, tačiau ten jį žiauriai sumuša. Jis nebegali nieko prisiminti, net savo vardo – tampa žmogumi be praeities. Pateikęs puikų orumo, humoro ir melancholijos kokteilį, filmas susižėrė daugybę kino apdovanojimų ir buvo nominuotas „Oskarui“ kaip geriausias filmas užsienio kalba.

Liepos 28 d. Šiaurės šalių kino klubas Klaipėdoje parodys norvegų filmą „Kautokeino maištas“. Filmas eina jau daug amžių šiaurės Skandinavijos aukštumose gyvenančių elnių augintojų samių pėdomis. Įvairūs pokyčiai grasina pakeisti tradicinį jų gyvenimo būdą. XIX a. viduryje permainos neaplenkia ir Kautokeino kaimo, kurį valdo turtingas ir nuožmus alkoholio pardavėjas Ruthas...

Rugpjūčio 4 d. kino klubo publika uostamiestyje išvys danų režisierės Susanne Bier dramą „Po vestuvių“. Istorijos centre – Indijoje gyvenantis danas Jakobas, kuris visas jėgas skiria, kad padėtų gatvės vaikams. Kai jo vadovaujamai vaikų prieglaudai iškyla pavojus būti uždarytai, jis gauna keistą pasiūlymą – verslininkas Jorgenas siūlo keturis milijonų dolerių paramą, tačiau iškelia savo sąlygas...

Rugpjūčio 11 d. Klaipėdos parodų rūmų kiemelyje kino žiūrovų lauks islandų komedija „Velnio sala“. Filmo veiksmas vyksta Reikjavike po Antrojo pasaulinio karo. Britų ir amerikiečių okupacinių kariuomenių palikti barakai tapo namais šimtams žemesnės klasės atstovų, tais laikais troškusių apsigyventi sostinėje. Tai pasakojimas apie šių žmonių kovą ir neretai komiškus gyvenimo įvykius sunkiais pokario metais.

Šiaurės šalių kino peržiūras Klaipėdoje rugpjūčio 18 d. užbaigs švedų filmas „Juodasis gvazdikėlis“. Tai pagal tikrus įvykius sukurtas filmas, kurio centre – Švedijos ambasadorius Čilėje Haraldas Edelstamas. Čilėje 1973 m. rugsėjo 11 d. įvykus kariniam perversmui jis gynė ir gelbėjo nekaltus žmonės nuo susidorojimo ir mirties bausmės.

Išsami Šiaurės šalių kino klubo Klaipėdoje programa – www.norden.lt/kinoklubas

Šiaurės šalių kino klubas – tai rinktinio Šiaurės šalių kino seansai visiems, kurie domisi kinu ir nori susipažinti su Lietuvos kino teatrus retai pasiekiančiais filmais. Kino klubas pristato įvairius kino žanrus ir nediskriminuoja tarptautinėje arenoje mažiau žinomų kino kūrėjų. Kino klubo sumanytojas yra Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių