Restauruotas Ablingos memorialas vėl laukia lankytojų

Trečiadienį visuomenei oficialiai pristatomas atgimęs Ablingos memorialas, menantis tragišką šio kaimo gyventojų lemtį. Į ką tik baigto restauruoti  skulptūrų ansamblio atidarymo renginį atvyksta LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, kiti garbūs svečiai.

Prieš 40 metų ant Žvaginių kaimo piliakalnio iškilęs ąžuolinių skulptūrų memorialas dar šį pavasarį buvo apverktinos būklės. Garsių Lietuvos medžio drožėjų sukurtos skulptūros per keletą dešimtmečių smarkiai sudūlėjo, buvo paveiktos puvinio. Specialistai 2010-aisiais memorialą buvo pripažinę pavojingu lankytojams.

Pavasarį Klaipėdos rajono savivaldybės iniciatyva bendrovės „Pamario restauratorius“ pradėjo skulptūrų ansamblio restauravimą. Visos 29-ios skulptūros buvo ištrauktos iš žemės, pašalintos supuvusios jų dalys, kruopščiai atkurtos sunykusios detalės. Restauruoti liaudies meistrų kūriniai buvo padengti medį nuo vandens poveikio apsaugančiomis medžiagomis, jų viršus apskardintas.

Atgal į ekspoziciją sugrąžintos skulptūros, anot bendrovės „Pamario restauratorius“ direktoriaus Aldo Kliuko, pastatytos ant specialiai gamintų metalo konstrukcijų, kad medis nebeturėtų sąlyčio su žeme ir jo iš apačios nebeardytų drėgmė. Kartu su kretingiškiu medžio meistru Raimundu Puškoriumi restauratoriams pavyko „prikelti“ ir du, jau beviltiškais vadintus skulptūrų ansamblio kūrinius.

Atkurto Ablingos skulptūrų memorialo ansamblio atidarymas – didelis ir reikšmingas įvykis visai Klaipėdos rajono bendruomenei. Klaipėdos rajono savivaldybės vadovų teigimu, tai vienas iš lankomiausių krašto turizmo objektų. Jau dabar planuojami tolesni Žvaginių piliakalnio tvarkymo darbai – turistų patogumui ketinama sutvarkyti privažiavimą, įrengti rodykles bei kitus ekspozicijos lankytojams reikalingus patogumus.

Restauruoto Ablingos memorialo pristatymo renginys prasidės trečiadienį, rugpjūčio 22 d., 14 val. Jame bus prisiminta hitlerininkų sušaudytų Ablingos kaimo žmonių tragedija, skulptūrų ansamblio gimimo istorija. Simbolinę istorinio kalnelio atgimimo juostelę perkirs LR Seimo pirmininkė I.Degutienė, Klaipėdos rajono meras V.Dačkauskas, bendrovės „Pamario restauratorius“ direktorius A.Kliukas.


Šiame straipsnyje: AblingaPamario restauratorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių