Restauruota unikali Stelmužės bažnyčia

Baigtas restauruoti valstybės saugomas liaudies meno paminklas – medinė Stelmužės Viešpaties Jėzaus Kryžiaus bažnyčia.

Sekmadienį Stelmužėje, Zarasų rajone, vyks šio unikalaus kultūros paveldo objekto atidarymo po tvarkybos darbų iškilmės, pranešė Kultūros paveldo departamentas.

„Medinės bažnyčios - ypatingai reikšminga mūsų tautos kultūrinio paveldo dalis, joms išsaugoti skiriamas prioritetinis valstybės dėmesys, todėl šios unikalios bažnytėlės restauravimas ir išsaugojimas ateities kartoms yra labai svarbus tiek vietos bendruomenei, tiek visos šalies mastu“, - teigė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Seniausio Lietuvos ąžuolo kaimynystėje stovinčioje bažnyčioje ne tik vyksta sakralinės apeigos, bet ir įsikūręs Bažnytinio meno muziejus, jis dėl avarinės pastato būklės kurį laiką buvo uždarytas.

Sovietmečiu bažnyčiai išsaugoti neskirta pakankamai dėmesio, todėl šio kultūros paveldo objekto restauravimas buvo neišvengiamas.

Zarasų rajono savivaldybės pastangomis iš Europos žemės ūkio fondo Kaimo plėtros programos bažnyčiai restauruoti gauta 690 tūkst. litų, Kultūros paveldo departamentas skyrė 145 tūkst. litų.

Restauravimo projekto autorė – architektė Regina Smilgevičiūtė, projektą rengė valstybės įmonė „Lietuvos paminklai“, tvarkybos darbus atliko bendrovės „Restauracija“ ir „Nivara“.

Įgyvendinant projektą, restauruoti ir sutvirtinti statinio pamatai, sienojai, perdangos, langai bei durys, stogas, grindys, atkurti įėjimo laiptai su aikštelėmis, dalis langų ir durų apvadų bei kitų dekoro elementų, perkaltos fasado lentos, atlikti dažymo darbai, įrengta priešgaisrinė ir apsaugos signalizacija.

Medinė Stelmužės bažnyčia, turinti klasicistinio stiliaus bruožų, iškilo 1650 metais vokiečių bajorų Folkerzambų iniciatyva, o pastatė ją tik kirvį ir kaltą naudoję baudžiauninkai. Vinys panaudotos tik duryse. 1713-aisiais bažnyčia rekonstruota. Tačiau ir tada joje dirbę latvių meistrai sienojus tašė tik kirviais, nenaudodami metalinių vinių ar pjūklų.

Vidaus interjeras įrengtas po 1713 metų Folkerzambų lėšomis. Stelmužės bažnyčios vidus dekoruotas medžio raižiniais, čia yra daug vertingų barokiškų puošmenų – bareljefų, skulptūrų, ornamentikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių