Restauruojama vienintelė Lietuvoje medinė neogotikos bažnyčia

Medinei Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčiai restauruoti iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo skirta daugiau nei 3,4 mln. litų. Po 40 metų pertraukos restauruojama unikali bažnyčia atgims naujam gyvenimui.

Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia, esanti dešiniajame Nemuno krante netoli Birštono, yra vienintelis išlikęs originalus medinės neogotikos liaudies meistrų kūrinys Lietuvoje. Pastatyta 1877 m. pagal žymaus Lietuvos romantizmo architektūros atstovo Tomo Tišeckio projektą, ji primena garsios gotikinio stiliaus Šv. Onos bažnyčios pagrindinį fasadą. Nemajūnų miestelio puošmenos bokštai puošia Nemuno kilpų regioninio parko teritoriją.

Restauracijos tikslas – išsaugoti Nemajūnų bažnyčios medinių pastatų paveldą ir padidinti jų prieinamumą visuomenei pritaikant viešajam kultūriniam ir socialiniam naudojimui. „Restauracijos metu atnaujinami Nemajūnų bažnyčios ansamblį sudarantys pastatai: šventoriaus tvora, senasis klebonijos pastatas ir pati bažnyčia. Paskutinį kartą ji buvo tvarkyta prieš 38 metus tuometinio klebono, dabartinio Kaišiadorių vyskupo Juozapo Matulaičio iniciatyva. Ši restauracija yra labai svarbi ne tik pačiai bažnyčiai, bet ir visai nedidelei Nemajūnų miestelio bendruomenei. Todėl tikimės, kad ir po restauracijos bažnyčiai bus užtikrinta ilgalaikė nacionalinės reikšmės kultūros paveldo apsauga ir ji taps dar didesniu traukos objektu Lietuvos, ir užsienio turistams“, – teigia bažnyčios administratorius monsinjoras Jonas Dalinevičius.

Nors medinis paveldas nyksta gerokai greičiau, tačiau dėl savitos statybos technikos ir unikalių dekoro formų jis laikomas Lietuvos nacionalinės reikšmės kultūrinio paveldo vertybe. Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios ilgis 45 m, plotis - 24 m. Bažnyčia puošta daugybe bokštelių ir karnizų, pasižymi turtinga ornamentika, medžio sijomis, detalių rišimu, originaliomis konstrukcijomis bei spalvoto stiklo vitražais. Jos vidus dekoruotas gerai žinomų XIX a. lietuvių tapytojų N. Silvanavičiaus, V. Slendzinskio, K. Rafalavičiaus darbais. Didįjį bažnyčios altorių puošia itin vertingas 1883 m. dailės akademiko N. Silvanavičiaus paveikslas „Šv. apaštalai Petras ir Paulius“. Išskirtinę vietą bažnyčioje užima ir 1852 m. vilniečio meistro F. Tydmano pagaminti vargonai, kuriems restauruoti šiuo metu taip pat ieškoma lėšų.

Projektas „Nemajūnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios medinių pastatų pritaikymas viešosioms reikmėms“ įgyvendinamas nuo 2009 m. birželio 12 d. iki 2010 m. gruodžio 12 d. Bendra projekto vertė 3,4 mln. Lt. Projektas finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo ir valstybės biudžeto lėšomis iš specialiosios EEE ir Norvegijos finansinių priemonių programos.


Šiame straipsnyje: bažnyčiaKauno regionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių