Renkame Klaipėdos metų knygą

Uostamiestyje šiemet išleistų knygų paroda startavo jau tradicija tapęs gražiausios ir populiariausios Klaipėdos metų knygos konkursas.

Varžosi 10 leidėjų

 Jo iniciatorės ir rengėjos Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje atidaryta paroda, kurioje puikuojasi daugiau nei šimtas šiais metais uostamiestyje pasirodžiusių leidinių. Kartu paskelbta konkurso „Klaipėdos knyga - 2009“ pradžia.

Jame dėl gražiausios ir populiariausios metų knygos titulo varžosi kaip niekad daug leidėjų - Klaipėdos universiteto, „Libra Memelensis“, „Eglės“, „Vėjasparnio“ ir „Pėdsakų“ leidyklos, leidybos grupė „Druka“, dienraštis „Vakarų ekspresas“, Lietuvos jūrų muziejus, uostamiesčio Dailės parodų rūmai ir Kultūrų komunikacijų centras.

Šis dešimtukas visuomenės ir ekspertų vertinimui siūlo 19 leidinių. Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, prisidėjusi prie daugelio konkursinių knygų pasirodymo, šiemet dėl titulų nerungtyniauja, bet prie parodos prisijungė, pristatydama savo naujienas.

Su mokslo leidiniais

Lietuvos jūrų muziejus konkursui pateikė muziejaus kūrėjo ir garbės direktoriaus Aloyzo Každailio memuarus „Smagios sunkios dienos“ ir istoriko Dainiaus Elerto sudarytą, garsaus grafiko Šarūno Leonavičiaus darbais iliustruotą mokslo populiarinimo straipsnių rinkinį „Vėjas rėjose“, skirtą burlaivių epochos atspindžiams Lietuvoje.

Klaipėdos universiteto leidykla rinkimuose dalyvauja su trimis solidžiomis mokslinėmis knygomis: dokumentų rinkiniu „Klaipėdos miesto ir valsčiaus evangelikų liuteronų bažnyčių vizitacijų 1676-1685 m. dokumentai“, Parmos universiteto profesoriaus italo Guido Michelini'o lietuviškai parašyta „Mažosios Lietuvos giesmynų istorija“ nuo Martyno Mažvydo laikų iki XIX a. pabaigos ir Klaipėdos universiteto profesoriaus Remigijaus Čiegio vadovėliu aukštosioms mokykloms „Gamtos išteklių ir aplinkos ekonomika“.

Menui ir miestui

Pirmąsyk Klaipėdos knygos konkurse dalyvaujantys uostamiesčio Dailės parodų rūmai jam pristatė projekto „Sukurta Klaipėdoje?“ katalogą su iš šio miesto kilusių menininkų kūryba, interviu su jais ir menotyrininkų tekstais, analizuojančiais šiandieninę sociokultūrinę situaciją Klaipėdoje.

Kitas konkurso debiutantas - Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras atkreipia dėmesį į du savo leidinius - vieno įdomiausių uostamiesčio fotografų Raimundo Urbono (1963-1999) fotoalbumą „36 kadrai“ ir „Kultūrpolio penkmečio leidinį - veiklos katalogą „Komunikacija keičia požiūrį“, kurį galima vartyti ir nuo pradžios, ir nuo pabaigos.

Klaipėdietės žurnalistės Gražinos Juodytės istorinių apybraižų knyga „Klaipėdos akvarelės“ šiemet prie konkurso prisijungė jos leidėjas dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Leidybos grupė „Druka“, pernai susižėrusi gražiausios ir populiariausios Klaipėdos knygos laurus, šiemet vėl intriguoja trimis leidiniais - Jovitos Saulėnienės ir Rasos Tarik „Nugrimzdusia Klaipėda“, Leonido Donskio „99 Baltijos istorijomis“ ir jaunųjų literatų klubo almanachu „Žvilgtelėjimai“.

Albumų bumas

Egidijaus Gaidausko leidykla „Pėdsakai“, gyvuojanti jau 13 metų ir leidžianti reprezentacinius fotoalbumus, šiemet knygos rinkimams pateikė Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui dedikuotą albumą „Lietuva“.

„Eglės“ leidykla irgi turtinga albumais, konkursui pristatė net tris:  „Atkakliai pirmyn! Klaipėdos jūrininkų ligoninė: 15 veiklos metų“, „Mokykla, kurią globoja mūzos. Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija“ ir koncerno „Achemos grupė“ fotoalbumą „Kur žemė, jūra ir dangus“.

Leidyklos „Libra Memelensis“ savininkas Kęstutis Demereckas rinkimams pateikė savo knygą „Klaipėdos nafta: trys istorijos“ - jau ketvirtąją iš serijos „Klaipėdos pramonės paveldas“.

O bendrovė „Vėjasparnis“ didžiuojasi Klaipėdos Pilies teatro 15-ajam festivaliui išleistu albumu „Šermukšnis. Fructus artis“ ir klaipėdietės menininkės Auksės Drazdienės dekupažo pradžiamoksliu „Artmanija. Dekoruokime kartu“, kurie taip pat varžysis Klaipėdos metų knygos rinkimuose.

Kviečia balsuoti

Konkursas vyks iki 2010-ųjų sausio 26-osios. Su knygomis pretendentėmis galima susipažinti bibliotekos tinklapyje www.biblioteka.lt ir šešiuose didžiuosiuose bibliotekos padaliniuose. Už labiausiai patikusią knygą visi kviečiami balsuoti bibliotekoje, telefonu (8 4) 631 4730, elektroniniu paštu info@biblioteka.lt arba siunčiant laišką Lietuvos paštu. Gražiausią leidinį išrinks knygos meno ekspertų komisija, vadovaujama vilniečio grafiko Kęstučio Vasiliūno. Nugalėtojai bus apdovanoti tradiciniais konkurso prizais - Svajūno Jurkaus sukurtomis bronzinėmis skulptūrėlėmis.

Bendrovės „Mūsų laikas“ ir dienraščio „Klaipėda“ remiamas populiariausios ir gražiausios Klaipėdos knygos konkursas vyksta jau ketvirtąkart.

Nepaisant sunkmečio, jo dalyvių gretos dar gausesnės ir knygų daugiau nei bet kada. Matyt, teisūs tie, kurie teigia, kad kultūros žmonių jokios krizės neveikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių