Raganų kalno skulptūras ir vėl gelbėja tautodailininkai

Dešimtus metus iš eilės į simpoziumą Juodkrantėje susirinkę skulptoriai gelbėja labiausiai nuo aplinkos poveikio nukentėjusias skulptūras.

Kaip praneša „Panorama“, jau beveik savaitę penki tautodailininkai tvarko labiausiai nukentėjusias skulptūras, tad Raganų kalne pokši kaltai, barška kerpama skarda.

„Pagrindinis šių metų uždavinys yra ne kurti naujas medžio skulptūras, bet atnaujinti jau esančias. Todėl medžio skulptoriai užsibrėžė sau tikslą apeiti Raganų kalną, nuvalyt nuo skulptūrų įvairius grybus, kerpes. Jas impregnuoti“, – sako Neringos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Ketvirtą dešimtmetį skaičiuojantiems ąžuoliniams legendų herojams labiausiai kenkia gamta.

„Kiekvienais metai praktiškai reikia pertepti [skulptūrą], kad neaugtų visokios samanos, viską išvarinėti. O kur jau kaupiasi nešvarumai, ten pradeda pūti ir pati skulptūra paskui jau žūsta su laiku“, – teigia medžio skulptorius Andrius Bieliukas.

Meistrams teks pastatyti ir porą nuvirtusių skulptūrų, o pagal galimybes, atnaujinti ir kai kurių eksponatų supuvusias dalis.

„Skulptūrų turime virš 85 ir būklė yra labai bloga. Kiekvienais metais didžiausias siurprizas būna tada, kai paskambina ir praneša, kad keletas skulptūrų guli ant žemės. Kadangi finansavimo Raganų kalnui labai didelio neturime ir tik šitas simpoziumas mums gelbsti“, – sako Neringos istorijos muziejaus direktorė Eleonora Regina Jovaišienė.

Raganų kalno eksponatams tvarkyti kasmet maždaug po 10 tūkstančių litų skiria Kultūros rėmimo fondas.

Muziejaus direktorė tikisi, kad muziejinėms vertybėms restauruoti Neringos savivaldybė kitais metais numatys atskirą finansavimą ir iš savo biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių