Radviliškio rajone jaunimas stovykloje puoselėja partizanų palikimą

Radviliškio rajone surengta jaunimo stovykla seminaras, kurios metu jaunimas tyrinėja partizanų rėmėjų palikimą.

Paskutinis Lietuvos istorijai reikšmingos Balandiškio kaime esančios sodybos gyventojas mirė kone prieš dvi dešimtis metų. Pradėjęs griūti namas būtų visai sunykęs. Jaunimo rūpesčiu buvo pagarsinta šios sodybos istorija – 1949-aisiais čia įkurtas Lietuvos laisvės kovų sąjūdis, iki 50-ųjų veikė Sąjūdžio visuomeninės dalies štabas, leistas rezistentų laikraštis, spausdinama Lietuvos laisvės deklaracija. Ją gretimame Minaičių kaime susirinkę šalies partizanų būrių vadai pasirašė.

Prieš 7-erius metus sodyba įtraukta į Kultūros vertybių registrą, o šį pavasarį buvo nuspręsta ją atkurti. Studentai tuoj po stovyklos atidarymo iškilmių įsitraukė į istorinės sodybos tyrinėjimus.

„Traukiame vinutes, įvairius geležinius, keraminius dirbinius, laikraščių skiautes. Vienintelis datuotas laikraštis buvo 1927 metų“, – pasakojo studentė Kunigunda.

„Ieškome Sajų gyvenimą liudijančių ženklų. Esame paėmę įdomesnių eksponatų pavyzdžius, pavyzdžiui, batus, išpjaustytus odos gabaliukus, peiliuką“, – radinius vardijo studentė Aistė.  

Stovyklos rengėjai sako, kad gelbėdami partizanų rėmėjų sodybą sulaužė ne vieną ietį. Mat valdininkai tvirtino, jog Minaičių kaime įrengus memorialą partizanams, Balandiškio sodyba nebereikalinga.

„Dar 2012 metų pradžioje buvo dvi nuomonės, koks likimas laukia šios sodybos. Vienas sprendimas buvo, kad sodyba yra avarinės būklės ir ją dėl saugumo reikia nugriauti, tik pažymėti keliais ženkliukais ar monumentais jos vietą, tačiau visuomenė su tuo nelabai sutiko, atsirado aktyvių vilniečių, šiauliečių, klaipėdiečių, kurie padarė įtaką ir valdžia priėmė kitokį sprendimą – sodyba bus atkurta“, – aiškino stovyklos rengėjas Salvijus Kulevičius.

„Kyla idėjų kažkaip sujungti šią sodybą su Minaičiais, kurie yra netoliese, ir padaryti vieną bendra projektą. Štai vakar mes ėjome senaisiais partizanų keliais – galbūt galima padaryti dvi reikšmingas vietas sujungiantį turistinį kelią“, – svarstė studentė Ieva.

Nutarimas išsaugoti partizanų rėmėjų Sajų sodybą priimtas šiemet pavasarį. Po to jokių konkrečių  veiksmų nesiimta, kad ji nesunyktų. Belieka tikėtis, kad jaunimui pavyks įgyvendinti savo sumanymus ir istorinę sodybą išsaugoti.


Šiame straipsnyje: tradicijoskaimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių