Projektas „Kiti” – naujų fotografų atradimo žemė

Penktadienį per tris uostamiesčio parodų erdves išsiskleis Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus fotografijos projektas „Kiti“.

Pristato mėgėjus

Jo dalyvių darbai bus demonstruojami trijose ekspozicinėse erdvėse - „Kultūrpolyje“, Dailes parodų rūmuose bei jo organizatorių būstinėje - Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus galerijoje, kurioje penktadienį 18 val. bus pristatytas visas projektas „Kiti“.

Tie „kiti“ yra kūrėjai. Ir nebūtinai atvykę iš kitų miestų ar valstybių. Nebūtinai atstovauja kitai kartai ar radikalioms subkultūroms. Kiti gali būti visai šalia. Ir gal net mažumėlę pažįstami...

Anot šio projekto rengėjų LFS Klaipėdos skyriaus pirmininko Dariaus Vaičekausko ir projektų koordinatorės Kristinos Kučinskaitės, projektu „Kiti“ norima pristatyti fotografijos mėgėjus, kurių darbuose pastebima slinktis į kitokį - kūrybinį - mąstymą ir matymą.

 „Fotografų kūryboje tradicija turi itin tvirtas pozicijas. Tai galima aiškiai stebėti Klaipėdos kultūrinėje erdvėje, kurioje vyrauja jau seniai susiformavęs fotomenininkų sluoksnis, jame gana retai prasiveržia nauji kūrėjai. „Kiti“ siekia praplėsti tradicijos ribas ir sudaryti sąlygas pripažintų fotografų gretų pagausėjimui pristatant kūrėjus, kurie kryptingai gilinasi į fotografijos meną, turi susiformavusius savitus kūrybos principus, tačiau retai demonstruoja savo veiklos rezultatus viešai“, - teigė organizatoriai.

Nesivelia į diskusijas

Jų žodžiais, „Kiti“ apeina visas aštrias diskusijas, kurios siekia griežtai apibrėžti, kas yra fotografija, o kas jau nebe, ir tiesiog suteikia atvirą tolerantišką erdvę kūrybos eksponavimui.

Ne paslaptis, kad autorių mėginimas atnaujinti fotografijos raiškos priemonių instrumentarijų dažnai susilaukia kritikos. Pavyzdžiui, nepaisant to, kad kompiuterinės redagavimo programos jau seniai ne naujovė, vis dar tebėra gaji diskusija, ar jų pasitelkimas darbui su fotografija yra pateisinamas. Nors, viena vertus, tai galima šifruoti kaip pragmatišką reiškinį - tobulėjant technologijoms jos neišvengiamai inkorporuojamos į gyvenimą. Kita vertus, tai gali būti perskaitoma kaip pateisinama autoriaus intencija, juk šiuolaikiniai mąstytojai gana atsargiai vartoja „tikrovės“, „realybės“ terminus. Tad manipuliacijos vaizdu, ar jo konstravimas, siekiant išgauti vienas ar kitas reikšmes, gali būti suvokti ne kaip autentiško pasaulio sunaikinimas, bet kaip jo atkūrimas.

Susipažinkite - dalyviai

Projektui pateiktos 14 autorių kolekcijos gana įvairios.

Kūrėjai savo fotografijose analizuoja skirtingus klausimus - vieni tiria chromatinio lauko pokyčių įtaką percepcijai, kiti siekia rasti ar net išmedituoti netikėtą ryšį su kasdienės aplinkos objektais, dar kiti, pasitelkdami kompiuterines manipuliacijas, konstruoja ar rekonstruoja simboliais pakrauto pasaulio vaizdą, neliko nutylėta ir kičo problema - patosiškame daiktų ir spalvų chaose grupuojant kasdienybės etiudus.

Turint omeny visas „Kiti“ autorių skirtybes, vis dėlto visus juos vienija labai įdėmus žvilgsnis ir siekis rasti naują žiūros bei suvokimo atramą.

Susipažinkite - „Kiti“ autoriai: Valdas Ančeris, Liudas Andrikis, Asta Astrauskienė, Marijus Bružyla, Evelina Daugėlaitė, Edvardas Giedraitis, Juozapas Kalnius, Evelina Kerpaitė, Ramūnas Manikas, Paulius Sadauskas, Saulius Slavinskas, Valentin Sonov, Darius Šimkus ir Dalia Šukytė.

Parodų trukmė:

Gegužės 7 - birželio 7 d. - LFS Klaipėdos skyriaus galerijoje (Tomo g. 7).

Gegužės 7 - gegužės 31 d. - Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1/ Didžioji Vandens g. 2).

Gegužės 7 - birželio 7 d. - Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre „Kultūrpolis“ (Daržų g. 10/ Bažnyčių g. 4).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių