Pristatoma pjesė apie paleistos anties galią

Kauno mažasis teatras pristato premjerą „Silvija“ (rež. Vytautas Balsys) pagal amerikiečių dramaturgo E.Albee pjesę-provokaciją „Ožka, arba kas ta Silvija“.

E.Albee supurtė teatro pasaulį daugialypiu žanriniu kūriniu, palikdamas galvosūkį ne tik skaitytojams, bet ir visiems kūrėjams, kurie mėgins šią pjesę pastatyti scenoje. „Dramaturgas viena vaizdinga metafora apvertė aukštyn kojomis labiausiai puoselėjamas vertybes: šeimą, darbą ir karjeros aukštumas“, – pastebėjo premjeros režisierius Vytautas Balsys.

Spektaklio pagrindinis herojus – penkiasdešimtmetį švenčiantis, plačiai pripažintas ir gerbiamas architektas Martinas Grėjus (aktorius Ramūnas Šimukauskas), duodamas interviu žurnalistui, savo bičiuliui Rosui (aktorius Remigijus Endriukaitis), netikėtai pajuokauja, jog pamilo ožką. Tokios atviros, tyros, nekaltos būtybės ir meilės jam dar neteko sutikti. Žurnalistas, gelbėdamas šeimos reputaciją, parašo laišką Martino žmonai Stivi (aktorė Kristina Siurbytė) ir šis įvykis virsta tikra tarpusavio santykių griūtimi. Neaišku, ar architektas juokauja, ar rimtai serga, tačiau jo draugo noras padėti išgelbėti nepriekaištingą žymaus visuomenės žmogaus reputaciją, parašant nuoširdų laišką, išprovokuoja neprognozojamą jausmų laviną, artimųjų gėdą ir idealų išdavystę.

Pagrindinį herojų vaidinantį aktorių Ramūną Šimukauską spektaklyje labiausiai sudomino žurnalisto paleisto žodžio, arba anties, galios tema. Kaip toji paleista žurnalistinė antis gali sugriauti daugybės žmonių gyvenimus, spektaklio atveju – šeimą bei įtikinti artimiausius šeimos narius, draugus, kad tai yra tiesa, kas akivaizdžiai yra nesąmonė. „Spektaklis būtent šia tema labai aktualus, nes dabartinė žiniasklaida mėgsta manipuliuoti informacijos ir faktų teisingumu. Turime begalę tendencingos žiniasklaidos pavyzdžių ir tendencingų žurnalistų, todėl šį spektaklį noriu skirti visiems Lietuvos žurnalistams“, – kalbėjo aktorius Ramūnas Šimukauskas.

„Spektaklyje kalbama apie žmogaus nepažinumą, apie tai, kad iš emės žmonės negali suprasti vienas kito. Netgi labai darniame, solidžiame gyvenime, kuriame nieko nestinga, kur viskas pasiekta ir visiems atrodo, kad jie pažįsta vienas kitą, lieka juodoji skylė. Naivi iliuzija, kad mes žinome, ko galima laukti ir tikėtis iš kito žmogaus, mus verčia skaudžiai praregėti. Ne viskas yra taip paprasta. Žmonių tarpusavio santykiuose visada liks nežinia, koks nors gyvulys – ožka, šuva, kiaulė ar dinozauras, netgi kalba tas “velnio skiepas„, verčiantis nesuprasti, kas ką pasakė“, – analizavo spektaklį režisierius Vytautas Balsys.

Spektaklis taip pat šiuolaikiškas savo atvirumu, aktualiais tekstais. Jis kalba apie sudėtingus žmogaus sielos vingius, praregėjimus ir ataskaitą pačiam sau, apie tai, kas yra normalu ir kas peržengia saiko ribą. Tai maištas prieš stereotipus, tabu ir mąstymo šablonus.
Kūrybinius sumanymus režisieriui padėjo įgyvendinti kompozitorius Vidmantas Bartulis, dailininkė – Inga Kažemėkienė-Žukauskienė, aktoriai – Kristina Siurbytė, Ramūnas Šimukauskas, Remigijus Endriukaitis, Mindaugas Ancevičius.

Kas: spektaklio „Silvija“ premjera.

Kur: Kauno mažajame teatre.

Kada: birželio 15 d. 19 val.

Analizė: spektaklyje kalbama apie sudėtingus žmogaus sielos vingius, apie tai, kas yra normalu ir kas peržengia saiko rib


Šiame straipsnyje: teatraspremjerakultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių