Prie Kauno marių liejosi J.Strausso muzika

Vėstančios vasaros saulės spinduliai, ramiai į prieplaukos krantinę besiplakančios Kauno marių bangos ir Johanno Strausso muzika.

Tokį derinį gamta ir Pažaislio muzikos festivalis sekmadienį dovanojo savo gerbėjams. Jachtklube vykstantį tradicinį festivalio koncertą "Johanno Strausso muzika ant vandens..." paprastai merkdavo lietus. Šiemet gamta padarė išimtį – valsų karaliaus muzika skleidėsi šiltai vasaros saulei slepiantis už pušyno.
Nors J.Strausso muzika gausų būrį klausytojų suburia bet kokiu oru, geras oras jų priviliojo dar daugiau. „Kaip prieš Naujus metus visi eina klausytis J.Strausso į muzikinį teatrą, taip vasarą – prie Kauno marių, – šypsojosi festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta. – Tiesa, pagal publikos skaičių, koncertas tapo vienu gausiausių šiemet – susirinko apie 2 tūkst. klausytojų. Daugiau publikos buvo tik festivalio atidaryme Pažaislyje ir spektaklyje Kauno pilyje.“
Publika rikiavosi ne tik aplink sceną: vieni užgulė kavinės stalelius, kiti, daugiausiai – tėvai su ikimokyklinio amžiaus atžalomis – įsikūrė šalia esančioje žaidimų aikštelėje. Ant Kauno marių bangų besisupančios jachtos, plaustai ir valtys taip pat buvo nusėti muzikos klausytojų. Valsų ritmu klausytojus skraidino Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, ir sopranas Sandra Janušaitė.
„Ruošiantis šiųmečiam koncertui, Modestas Pitrėnas manęs paklausė, ar aš dar turiu ką nauja apie J.Straussą papasakoti. Tiesą sakant, susimąsčiau. Johanas Straussas kūrė ten, kur teka Žydrasis Dunojus – tai yra Viduržemio jūros regione. Ir mes su Modestu nusprendėme koncertą praturtinti šio baseino kompozitorių – J.Strausso amžininkų – muzika “, – nukrypimą nuo įprastos koncerto programos paaiškino vakaro konferansjė Viktoras Gerulaitis.
Valsų karaliaus muzika skambėjo pramaišiui su Charles Gounod, Giuseppe Verdi,  Franzo Leharo kūriniais. „Improvizuoti J.Strausso kūrinių tema galima be galo, bet kartais norisi publika supažindinti ir su kontekstu. Iš šiltos publikos reakcijos supratome, kad muzikinė kelionė po valso karaliaus laikų Europą patiko“, – M.Pitrėnas užsiminė, kad ateityje šiuose koncertuose bus dar daugiau eksperimentų, galbūt skambės net elektroninė muzika.

Daugiau apie tai skaitykite antradienio, rugpjūčio 24 d., "Kauno dienoje."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių