Prestižinė statulėlė, arba įdomūs faktai apie „Oskaro“ apdovanojimus

Ši paauksuota statulėlė tėra 34 centimetrų aukščio ir sveria vos 3,85 kilogramo, tačiau „Oskaras“ Holivude prilygsta šventajam Graliui.

Kino pasaulio simboliu tapusi statulėlė buvo sukurta 1929-aisiais, praėjus dvejiems metams po JAV Kino meno ir mokslo akademijos įkūrimo, vadovaujant kino studijos „Metro-Goldwyn-Mayer“ (MGM) galvai Louisui Mayeriui (Luisui Majeriui).

Šis sumanymas kilo MGM meno direktoriui Cedricui Gibbonsui (Sedrikui Gibonsui), o pirmąją statulėlę, vaizduojančią ant kino juostos ritės stovintį riterį su kryžininko kalaviju, išraižė Los Andželo menininkas George'as Stanley (Džordžas Stenlis).

Nors per ateinantį sekmadienį vyksiančią ceremoniją bus paskelbti nugalėtojai tik 24 kategorijose. Kino akademija visada būna iš anksto paruošusi daugiau „Oskarų“ - jeigu laimėtojų būtų daugiau, ypač kai apdovanojami geriausio metų filmo prodiuseriai.

Ant kiekvieno „Oskaro“ pjedestalo išgraviruotas serijos numeris ir užrašas, primenantis savininkui, kad statulėlė negali būti parduota, dovanota arba perduota kam nors kitam, negrąžinus jos Akademijai.

Akademija turi teisę išpirkti statulėlę už 10 dolerių ir 2008 metais laimėjo teisinę kovą su aktorės Mary Pickford (Meri Pikford) palikuoniais, norėjusiais parduoti prestižinį apdovanojimą.

1993 metais „Oskaras“, kuri 1945 metais pelnė Joan Crawford (Džoan Kroford) už vaidmenį filme „Mildred Pirs“ (Mildred Pierce), buvo parduotas aukcione už 68,5 tūkst. dolerių, o pernai gruodį režisieriui Orsonui Welleso (Orsonui Velsui) įteikta statulėlė už filmą „Pilietis Keinas“ (Citizen Kane) buvo nupirkta už 861 tūkst. dolerių.

Iš pradžių šios statulėlės buvo liejamos iš bronzos ir paauksuojamos, tačiau prie į kelerius metus buvo pereita prie britaniumo lydinio, panašaus į alavą, kuris padengiamas variu, nikeliu ir sidabro lydiniu, o galiausiai - 24 karatų auksu.

Dėl metalo stygiaus per Antrąjį pasaulinį karą „Oskarai“ trejus metus buvo gaminami iš dažyto gipso. Po karo laureatams buvo pasiūlyta pasikeisti savo statulėles į paauksuotas.

Nuo 1982 metų jas gamina Čikagoje įsikūrusi bendrovė „R.S.Owens“, o kiekviena statulėlė kainuoja apie 18 tūkst. dolerių.

Daugeliui kyla klausimas, iš kur kilęs šio apdovanojimo pavadinimas?

Oficialiai šios statulėlės vadinamos Kino akademijos garbės apdovanojimais, tačiau jos populiarus vardas siejamas su Akademijos bibliotekininke Margaret Herrick (Margaret Herik), vėliau tapusia jos vykdomąja direktore - ji kartą užsiminė, kad statulėlė jai primena jos dėdę Oscarą (Oskarą).

Kino akademija „Oskaro“ pavadinimą oficialiai pripažino tik 1939 metais, tačiau jau 1934-aisiais jis buvo pakankamai plačiai žinomas, kad Holivudo skiltininkas Sidney Skolsky (Sidnis Skolskis) pavartojo rašydamas apie Katharine Hepburn (Ketrin Hepbern) pirmąją pergalę geriausios aktorės kategorijoje.


Šiame straipsnyje: OskaraikinasHolivudas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių