Premjeras pasiūlė apsvarstyti reakcijas į skandalingąjį spektaklį

Premjeras Andrius Kubilius trečiadienį paragino teatro festivalio „Sirenos„ organizatorius dar kartą apsvarstyti „visuomenės išreikštą susirūpinimą“ dėl italų režisieriaus spektaklio, kurio kritikai įžvelgia tikinčiųjų jausmus galintį įžeisti elgesį su Jėzaus atvaizdu.

Konservatorių lyderis pabrėžė, kad ne Vyriausybė, o festivalio organizatoriai yra atsakingi už tai, kas vyksta festivalio metu.

„Mes irgi gerbiame kūrybinę laisvę, bet festivalio organizatoriai yra atsakingi už tai, kad kūrybinė laisvė neperžengtų ir mūsų Konstitucijoje įrašytų labai aiškių principų gerbti religines vertybes, neleisti nesantaikos kurstymo religijų pagrindu", - žurnalistams sakė A.Kubilius.

„Šioje vietoje festivalio organizatoriai - jie patys spektaklį kvietėsi, jie žino, koks iš tikrųjų yra to spektaklio turinys - turėtų su visa atsakomybe apsvarstyti dar kartą tą visuomenės išreikštą susirūpinimą", - kalbėjo ministras pirmininkas.

Paklaustas, ar festivalis gali būti finansuojamas biudžeto lėšomis, A.Kubilius atsakė, jog su festivalio turiniu susijusius klausimus svarsto ne Vyriausybė, o Kultūros ir meno tarybos nariai.

„Kiek aš esu informuotas, apie 50 ekspertų svarsto, kam yra skiriamos mokesčių mokėtojų lėšos. Šiuo atveju, be abejo, tai yra jų atsakomybė. Ar kaip nors turėtume keisti kurias nors finansavimo taisykles, mes galėtume apsvarstyti vėliau", - dėstė jis.

Italų režisieriaus Romeo Castellucci (Romeo Kastelučio) spektaklyje „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją„ yra naudojamas italų Renesanso tapytojo Antonello da Messinos paveikslo„ Pasaulio Išganytojas“, kuriame vaizduojamas laiminantis Kristus, fragmentas. Kristus tarytum stebi ligoto tėvo ir jo sūnaus santykius. Senas tėvas nebesulaiko išmatų ir jos nužymi visą prabangiai dekoruotą sūnaus butą.

Antradienį Lietuvos Seime dėl spektaklio įvyko diskusijos, o parlamentarai pradėjo svarstyti dviejų rezoliucijų projektus, kuriuose smerkiamas spektaklis ir raginama jį boikotuoti arba nutraukti.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas atmetė raginimus cenzūruoti italų režisieriaus spektaklį - pasak jo, tokie draudimai nepriimtini demokratinėje šalyje.

Romos katalikais save laiko daugiau kaip trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų.

52 metų italų režisieriaus spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją" Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje turėtų būti rodomas šeštadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių