Premija už geriausią metų filmą apie gamtą – V.Jankevičiui

Rugsėjo 8 d. Lietuvos radijo ir televizijos klube bus įteikta Petro Abukevičiaus premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą. Ji šiemet paskirta žinomam dokumentinių filmų apie gamtą autoriui Vytui Jankevičiui.

Jau daugiau kaip tris dešimtmečius filmuojantis gamtą Vytas Jankevičius laurus pelnė už itin turiningą ir išradingą dokumentinį pasakojimą apie Žagarės regioninį parką. Retam autoriui, kaip sakė vertinimo komisijos narys, Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius, pavyksta parodyti tokią turtingą savo įvairove gamtą, taip subtiliai atskleisti kraštovaizdžio grožį, nufilmuoti tiek daug augalų ir gyvūnų rūšių skirtingais metų laikais.

Petro Abukevičiaus premija Vytui Jankevičiui bus įteikta jau ketvirtą kartą. Jis buvo pirmasis laureatas 1999 m., niekas jo nenurungė ir 2000-aisiais. Abu kartus Vytas Jankevičius premiją dalijosi su savo kūrybinės grupės nariais Vidmantu Blažiu ir Romante Vyšniauskiene. Jis laureatu buvo paskelbtas ir 2006-aisiais.

Šią premiją taip pat yra pelnę Vytautas Vitkauskas (2001 m. ir 2009 m.), Kęstutis Verbickas (2001 m.ir 2005 m.), Gintautas Alekna (2002 m.), Birutė Bražinskaitė, Selemonas Paltanavičius ir Kastytis Mačiūnas (2003 m.), Eugenijus Drobelis (2004 m., 2008 m. ir 2009 m.), Jonas Bilinskas (2004 m.) ir Mindaugas Survila (2007 m.).

Petro Abukevičiaus kasmetinę premiją 1998-aisiais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Lietuvos televizija žymiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir kino kūrėjus skatinti tęsti jo tradicijas. Ji teikiama rugsėjo 8-ąją, per Petro Abukevičiaus gimtadienį. Premijos dydis – 7,5 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: Petro Abukevičiaus premija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių