Prancūzų parfumeris J.P.Guerlainas stos prieš teismą

Prancūzų parfumeris Jeanas-Paulis Guerlainas, dešimtmečius kūręs kvepalus garsiesiems gamintojams, ketvirtadienį stoja prieš teismą dėl jam pateiktų kaltinimų rasizmu.

Skandalas kilo dėl vieno filmuoto ir 2010 metų spalį parodyto interviu, kai vienas žurnalistas paklausė J.P.Guerlaino, kaip šis sukūrė kvapą „Samsara“. Savo atsakyme kūrėjas pavartojo prancūzišką žodžio „negras“ atitikmenį ir leido suprasti, kad juodaodžiai žmonės apskritai yra tinginiai.

„Kartą ėmiausi darbo kaip negras. Nors nežinau, ar negrai visada taip dirbo, bet kaip ten bebūtų...“, - atsakė jis.

Šis kvepalų kūrėjo pasisakymas buvo plačiai pasmerktas, o kovotojų su rasizmu grupės pareiškė, kad jis išryškino Prancūzijos visuomenėje giliai įsišaknijusį nusistatymą prieš juodaodžius.

Šį ketvirtadienį vienos garsiausių pasaulio kvepalų imperijos 75-erių metų įpėdinis turi stoti prieš teismą dėl kaltinimų „rasistinio pobūdžio įžeidimais“ per Prancūzijos valstybinę televiziją.

Jam gresia iki šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė ir 22,5 tūkst. eurų bauda.

Prancūzijos judėjimas prieš rasizmą ir už draugystę (MRAP) suskubo pasmerkti J.P.Guerlaino pasisakymą ir pareiškė, kad jo pareiškimas parodo, „iki kokio lygio Prancūzijos visuomenė yra prisisunkusi paprasčiausio rasizmo“.

Nepaisant vėlesnio viešo J.P.Guerlaino atsiprašymo, prie jo bendrovės parduotuvės Eliziejaus laukuose Paryžiuje prasidėjo protestai, pasigirdo raginimų boikotuoti „Guerlain“ kvepalus ir pagrindinę įmonę „Louis Vuitton Moet Hennessy“ (LVMH).

„Atsiprašau visų, kuriuos galėjo užgauti mano baisūs žodžiai“, - sakoma po interviu išplatintame J.P.Guerlaino pareiškime. Pasak jo, šis pasisakymas „jokiu būdu neatspindi tikrojo mastymo, tačiau buvo neapdairi klaida“.

Bendrovė „Guerlain“ atsiribojo nuo savo parfumerio skandalingų frazių ir pareiškė, kad jos yra „nepriimtinos“. Kvepalų gamintojai pridūrė, kad J.P.Guerlainas nuo 1996 metų nebėra bendrovės akcininkas, o nuo 2002 metų - etatinis darbuotojas.

Šeimai priklausiusius kvepalų namus J.P.Guerlainas perėmė iš savo senelio Jacqueso 1959 metais. Tuomet jis galėjo atskirti maždaug 3 tūkstančius skirtingų kvapų.

Po to, kai prieš 183 metus Paryžiuje gydytojas ir vaistininkas Pierre Francois Pascal Guerlainas atidarė pirmąją parfumerijos krautuvėlę, „Guerlain“ kvepalų namai priklausė penkioms jų šeimos kartoms, kurios sukūrė daugiau nei 300 kvepalų rūšių.

LVMH kompaniją įsigijo 1994 metais. Iki išėjimo į pensiją 2002  metais J.P.Guerlainas buvo bendrovės vyriausias parfumeris.

Bendrovėje J.P. Guerlainas buvo laikomas vienu iškyliausių XX amžiaus kvepalų kūrėjų, atradusių tokius kvapus kaip „Samsara“, „Nahema“ ar  „Jardins de Bagatelle“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių