Po sunkios ligos mirė mokytojas, poetas Mintaras Smelevičius

Po sunkios ligos užgeso daugeliui šilutiškių gerai pažįstamo mokytojo, poeto, renginių vedėjo Mintaro Smelevičiaus gyvybė.

M. Smelevičius savo gyvenimą paskyrė kūrybinei, pedagoginei, pilietinei patriotinei veiklai, tam, kad garsintų Šilutės kraštą, kad ateities kartoms paliktų savo talento perlus. Manau drąsiai galima sakyti, kad jam tai pavyko. Daugybės jo mokinių, jo poezijos skaitytojų, bendradarbių ir kitų jį pažinusių žmonių širdyse išliks po dalelė šios iškilios asmenybės.

Pilietinio ir poetinio žodžio kūrėjui, kurio viso gyvenimo nuopelnai yra po krislelį išsibarstę šilutiškių sielose, praėjusiais metais buvo įteikta “Sidabrinės nendrės” premija.

M. Smelevičius – renginių režisierius ir vedėjas, meninio žodžio skaitovas, dainų tekstų autorius, poetinio žodžio kūrėjas. Jis visada buvo Šilutės kultūros ir pramogų centro kolektyvo, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos ir visos knygininkų bendruomenės idėjų palaikytojas. Išleido eilėraščių rinktinę „Būsiu“ (2007 m.) ir surengė savo pirmosios antologijos improvizuotus skaitymus visose Šilutės rajono savivaldybės seniūnijose (2007 – 2008 m.). Originalumu, patriotizmu išsiskyrė jo režisuoti renginiai Vasario 16-ajai, Kovo 11-aajai, Sausio -13-ajai. Žiūrovai iki šiol prisimena įspūdžius iš šių nepakartojamų renginių.

Subūręs jaunimo literatūrinio žodžio studiją, M. Smelevičius kvietė knygų gurmanus į literatūrinės-muzikinės kompozicijos, skirtos Valstybės Nepriklausomybės atkūrimo dienai renginį (2007 m.), surengė literatūros vakarą H. Zudermano 150-osioms gimimo metinėms (2007 m.).

Jis buvo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas-metodininkas. Jo vadovaujama Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklos teatro studija ne kartą tapo Lietuvoje profesinių mokyklų dramos studijų respublikinių konkursų laureate.

M. Smelevičius kartu su Šilutės biblioteka ir Šilutės krašto knygininkais bei Pamario mėgėjų meno kolektyvais atstovavo Šilutės kraštui fotografijų albumo „Šilutė. Potvynis ir jo žmonės“ pristatymo Punsko lietuviams (Lenkijoje, 2009 m.) renginiuose.

Nedaug kam žinoma, kad Mintaras atstovavo Šilutei (2008 m.) Lietuvos Respublikos Parlamente, kur kartu su Pagėgių ir Šilutės istorikais parlamentarams surengė sausio 15 d. (Klaipėdos krašto dienos) minėjimą.

Jis – Sąjūdžio bendramintis ir bendražygis. Pilietiška asmenybė, įnešusi istorinį indėlį į Nepriklausomybės virsmą Pamario krašte ir Lietuvoje. Jis nuo Šilutės krašto žmonių buvo išrinktas į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimą 1988 m. spalio 23 d.

Suprasdamas istorinę išliekamąją vertę 2003 m. Šilutės muziejui perdavė pačią vertingiausią medžiagą apie Šilutės Sąjūdžio veiklą: tai ir svarbių posėdžių protokolai, ir albumai su Sąjūdžio veiklos nuotraukomis, ir visiems ypač svarbi filmuota medžiaga apie steigiamąjį Sąjūdžio suvažiavimą ir Lietuvos vėliavos iškėlimą Šilutėje. Šią medžiagą muziejus naudoja parodų, renginių metu, edukacinėje veikloje.

M. Smelevičius – buvęs Šilutės rajoninių kultūros namų direktorius, valstybinių ir rajoninių proginių švenčių scenarijų autorius, sodraus balso savininkas, džiuginęs miestelėnus ir svečius poetinio ir pilietinio žodžio grožiu.

Jis yra ir literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…“ konkurso „Pirmosios knygos“ nominacijos laimėtojas (2007 m.). Buvo apdovanotas LR švietimo ir mokslo ministerijos, Klaipėdos apskrities viršininko administracijos ir įvairių LR institucijų padėkos raštais.

Velionis pašarvotas Šilutės laidotuvių namuose. Laidotuvės planuojamos trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių