Plungėje startuoja 6-oji Pasaulio žemaičių dailės paroda (programa)

Šeštadienį Plungėje atidaroma 6-oji Pasaulio žemaičių dailės paroda, skirta Žemaitijos 600 metų krikšto jubiliejui. Jos renginiai pasieks ir Telšius.

Birželio 9, 10 ir 17 dienomis Plungėje, Telšiuose bei Biržuvėnuose lankytojai vėl kviečiami į jau 6-osios Pasaulio žemaičių dailės parodos ekspozicijų atidarymo renginius. Šeštąsyk vyksiančios parodos globėju sutiko tapti Telšių vyskupas dr. Jonas Boruta SJ. Šios dailės šventės rengėjai – jau daugelį metų bendradarbiaujantys Žemaičių dailės muziejus, Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių dailės fakultetas (TDF) ir Telšių rajono savivaldybės Kultūros centras.

Dar 1938-aisiais sutelkė menininkus

Kaip pasakojo projekto vadovė Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Skurdauskienė, žemaičių dailės parodos – XX a. nepriklausomos Lietuvos kultūros gyvenimo palydovės. Menininkų sambūris, užgimęs iš siekio puoselėti ir parodyti pasauliui savitą lietuvių kultūrą, šią idėją išsaugojo per visas 20-ajame šimtmetyje tautą ištikusias negandas.

Telkti žemaičių menininkus pirmasis XX a. ketvirtajame dešimtmetyje pradėjo visuomenininkas, poetas ir muziejininkas Pranas Genys. Jo rūpesčiu 1938 m. rugpjūčio 25 – rugsėjo 5 dienomis Telšių pradžios mokykloje duris atvėrė pirmoji žemaičių meno paroda. Tada 17 autorių pristatė 115 tapybos, grafikos, skulptūros ir keramikos darbų.

Vėliau jau naujai iškilusiuose muziejaus „Alka“ rūmuose žemaičių parodos buvo surengtos 1940 m. ir 1943 m.

Atgimė nepriklausomybės aušroje

Mintis apie antrąją žemaičių dailės parodų laidą gimė antrosios nepriklausomos Lietuvos aušroje.

Sąjūdžio įkarštyje kilusi mintis kas ketveri metai vienyti po pasaulį išsibarsčiusius žemaičių dailininkus ir parodyti jų darbus, 1989 m. įsikūnijo į įspūdingą galingai nuskambėjusią dailės fiestą. Iš pirmųjų šios ekspozicijos rengėjų – Algimanto Švažo, Antano Olbuto, Aloyzo Stasiulevičiaus, Rimanto Dauginčio, Viktoro Liutkaus – Pasaulio žemaičių dailės parodų organizacinius rūpesčius perėmė Žemaičių dailės muziejus.

Plungėje, kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmuose, žemaičių kūrybos pristatymai, pavadinti „Pasaulio žemaičių dailės paroda“, pradėti rengti nuo 1994 m. Nuo to laiko muziejus tapo svarbiu žemaičių dailininkų ir jų kūrybos centru. Per 1994–2011 m. laikotarpį Plungės muziejuje buvo surengtos keturios Pasaulio žemaičių dailės parodos, per 300 įvairių dailininkų personalinių ir grupinių parodų. Žemaičių dailę reprezentuojančiam muziejui dailininkai dovanojo maždaug 3000 dailės darbų.

Skiria Žemaitijos krikšto jubiliejui

Šiemet vyksianti 6-oji paroda skiriama Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejui, kurį su visomis iškilmėmis minėsime 2013–2017 m. Sunkiai priėmusi krikštą Žemaitija ilgainiui tapo katalikybės bastionu, kryžių kraštu, šventąja Žemaitijos žeme tituluojamu Lietuvos regionu.

Šiemet savo pastarųjų ketverių metų kūrybą pristatys Lietuvoje ir užsienyje (Ukrainoje, JAV, Danijoje, Australijoje) gyvenantys dailininkai profesionalai, tautodailininkai, taip pat VDA TDF studijuojantis jaunimas. Tradiciškai parodos metu yra pagerbiami jau į Amžinybę išėję žemaičių dailininkai.

Vien Plungėje M.Oginskio rūmuose pristatomoje profesionaliosios vaizduojamosios ir taikomosios dailės ekspozicijoje norą dalyvauti pareiškė 112 dailininkų. Vyriausias parodos dalyvis šiemet 91-ąjį gimtadienį šventęs dailininkas Andrius Valius. Kitas ištikimas žemaičių dailės parodų dalyvis – greitai savo 90-metį švęsiantis Valerijonas Galdikas, pirmą kartą savo darbus Žemaičių parodoje eksponavęs dar 1943 m. Telšiuose. Nepamiršta Pasaulio žemaičių parodos ir ištikimai joje ne pirmi metai dalyvauja Alfonsas Čepauskas, Valerijonas Jucys, JAV gyvenanti Ona Čepelienė, Bronius Grušas, Adalbertas Nedzelskis ir visas pulkas kitų dailininkų.

Tarp 112 dailininkų – ir jaunimas

Organizatoriai labai džiaugiasi, kad auga ir gausėja jaunoji kartą dailininkų, gimusių devintajame XX a. dešimtmetyje, tai – Egidija Brinkytė, Donata Banevičiūtė, Gražina Eimanavičiūtė, Jonė Šlepetytė, Martyna Kašinskaitė, Martynas Petreikis, Neringa Poškutė, Jurga Sutkutė, Darius Vilius. O štai jauniausiai parodos dalyvei, pareiškusiai karštą norą pristatyti savo darbus, vilnietei Onai Stasiulevičiūtei – tik 13 metų.

Šiemet parodai dailininkai pristatė maždaug 350 savo darbų. Tad meno tarybai teko nemenkas darbas – atrinkti ne tik geriausius darbus, bet ir išrinkti parodos laureatus. Tarybos nariams – Petrui Gintalui, Algei Dargienei, Virginijai Degenienei, Romualdui Inčirauskui, Daliai Onai Matulaitei, Aloyzui Stasiulevičiui ir Beatai Zdramytei – sutarus, šiemet numatomos trys nominacijos: už temos istoriškumą ir jos interpretaciją; už profesionalumą; už inovatyvumą. Laureatai bus apdovanoti dailininkės plungiškės VDA TDF metalo plastikos katedros vedėjos B.Zdramytės sukurtais sidabriniais parodos medaliais.

Žemaičių dailės šventei atveriant duris, jos organizatoriai sveikina visus dalyvius ir parodos lankytojus. „Tegu žemaičių menas įsipina į Lietuvos kultūros vainiką, praturtindamas jį naujais atspalviais, originaliomis formomis ir savita pasaulėžiūra, suteikdamas žiūrovams nepamirštamų emocijų“, – linkėjo projekto vadovė J.Skurdauskienė.

Renginių programa

Birželio 9 d.(šeštadienį) Plungėje

14 val. Žemaičių dailės muziejuje / kunigaikščio Mykolo Oginskio rūmuose – 6-osios Pasaulio žemaičių dailės parodos atidarymas.

Profesionaliosios vaizduojamosios ir taikomosios dailės ekspozicija.

Paroda veiks iki spalio 15 d.

Amžinybėn išėjusių dailininkų darbų ekspozicija.

Paroda veiks iki spalio 15 d.

Žemaičių studentų darbų ekspozicija.

Paroda veiks iki liepos 31 d.

Birželio 10 d. (sekmadienį) Telšiuose

16 val. VDA TDF parodų salėje – VDA Telšių dailės fakulteto studentų diplominių darbų parodos atidarymas.

Paroda veiks iki birželio 30 d.

Birželio 17 d. (sekmadienį) Biržuvėnuose (Telšių raj.)

14 val. Biržuvėnų dvare – žemaičių tautodailininkų darbų ekspozicijos atidarymas.

Paroda veiks iki rugpjūčio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių