Plaukti į Antarktidą gali visi norintys

Vienuolika parų ledlaužyje, išlipimas į žemyną dukart per dieną ir besąlygiškas klusnumas kapitonui – tai keletas reikalavimų norintiems aplankyti Antarktidą.

Plaukti į Antarktidą gali visi norintys

Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacija (PLKSMA) organizuoja ekspediciją į Antarktidą – tolimiausią, atšiauriausią ir sunkiausiai pasiekiamą Žemės vietą, kur pirmą kartą  istorijoje surengs kalnų slidinėjimo varžybas.

Kaip pasakoja pats PLKSMA prezidentas Algimantas Kepežėnas, dabar į kelionę vykti pasiruošusių ir užsiregistravusių žmonių yra dvylika, o abejojančių – dešimt. "Manau, kad iki didžiosios ekspedicijos susirinks kiek daugiau nei dvidešimt norinčiųjų", - spėlioja idėjos autorius. Anot jo, joks privatus vežėjas nenori apsiimti organizuoti kelionės, mat tai reikalauja nemažų lėšų, todėl PLKSMA priima visus norinčiuosius.

"Į šią ekspediciją  vyksta ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio lietuvių bendruomenių nariai, tad ekspedicija įgyja pasaulio lietuvių ekspedicijos vardą", – kalbėjo idėjos autorius – A.Kepežėnas.

Specialaus pasiruošimo nereikalaujama

"Gana šiltas slidinėjimo kostiumas, kuriuos dar žadame siūtis patys bei slidės, kurias bus galima išsinuomoti prieš lipant į laivą – daugiau kalnų slidinėjimo varžyboms nieko nereikia", - patikina A.Kepežėnas.

Tie, kurių slidinėjimo varžybos nevilioja, į ekspediciją gali vykti kitais tikslais. "Vieni kelionėje bus slidininkų sirgaliai, kiti siekia pamatyti Antarktidą, džiungles ar krioklius. Tai plati ir turininga kelionė", - kalba kelionės idėjos sumanytojas.

A.Kepežėnas ramina – vaistų nuo supimo visuomet bus šalia, o baimintis nėra ko. "Manau, kad skridimai lėktuvu yra daug pavojingesni, kurių mūsų kelionėje netrūks", - aiškina ekspedicijos dalyvis. "Plauksime su ledlaužiu, o ne kokia nors jachta", - į svarstymus apie kelionės pavojingumą nesileidžia PLKSMA prezidentas. Jis priduria, kad laivu plaukti yra daug įdomiau ir laisviau, nes skrendant lėktuvu yra mažesnė galimybė judėti. Ekspedicijos dalyviai laivu apiplauks didelę dalį pakrantės.

Stebės žmogaus poveikį gamtai

Per ekspediciją jūromis ir vandenynais ledlaužiu bus įveikta apie 3000 km. Dalyviai savo akimis išvys Antarktidos šelfinį ledyną, ledkalnius ir ledo laukus, išsilaipins salose ir žemyne. Profesionalūs gidai ir mokslininkai skaitys paskaitas apie Antarktidos gamtą, bus stebima gamta ir žmogaus poveikis jai.

Pasak kelionės organizatoriaus PLKSMA atsakingojo sekretoriaus Algirdo Valantiejaus, išsilaipinimai į salas ir žemyną planuojami kiekvieną dieną. Detali kiekvienos dienos ekspedicijos programa bus skelbiama laive, nes maršrutas ir išsilaipinimai į krantą priklausys nuo meteorologinių sąlygų: vėjo, bangavimo, ledo laukų ir ledkalnių. Galutinį sprendimą dėl išsilaipinimų priims laivo kapitonas, kuris atsakys už programos vykdymą ir dalyvių saugumą.

Kelionė užtruks šešiolika dienų, iš pradžių bus skrendama į Buenos Aires, vėliau – į Ušuają. "Atvykus į Ušuają, sėsime į ledlaužį ir jame gyvensime vienuolika parų. Plaukimas į vieną pusę užtruks dvi paras", - kelionės planus dėsto ekspedicijos sumanytojas. A.Kepežėnas įspėja – kertant Dreiko sąsiaurį gali gerokai supti laivą.

Sieks išsilaipinimo rekordo

Baigiantis ekspedicijai dalyviai po keletą dienų praleis pasaulio pakraščiu vadinamoje Ugnies Žemėje, Argentinos sostinėje  Buenos Airėse, kur susitiks su Argentinoje gyvenančiais tautiečiais. Taipogi lankysis tropinėse Argentinos ir Brazilijos džiunglėse prie gražiausių pasaulyje Igvasu krioklių.

Ekspedicija garsins Lietuvos vardą pasaulyje, varžybų metu bus garbingai paminėta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – kovo 11. Ekspedicijos dalyviai lankysis poliarinėse stotyse, susitiks su mokslininkais ir paliks Antarktidoje Lietuvos simbolius. Prie poliarinėse stotyse esančių rodyklių prisidės dar viena – su nuoroda ir atstumu iki Lietuvos.

Taip pat šios per ekspediciją planuojama užfiksuoti savotišką rekordą – didžiausią vienu metu išsilaipinusių lietuvių skaičių Antarktidos žemyne.

"Į šią ekspediciją ruošiasi vykti tie, kurie negali neplaukti ir sako, kad privalo būti Antarktidoje", - pabrėžia A. Kepežėnas. Pasak jo, kelionė neįkainojamai vertinga – būti bene sudėtingiausiame gamtos sąlygomis žemyne reiškia išties daug. "Ekspedicijos dalyviai pamatys neįtikėtinai daug rūšių pingvinų, banginių, orkų, jūrų vėplių bei kitų. 2-3 naktis mes praleisime džiunglėse", - intriguoja ekspedicijos sumanytojas.

PLKSMA atstovai teigia, kad norintiems dar yra galimybė  prisijungti prie šios ekspedicijos, kuri  prasidės 2011 metų kovo 6 d. ir užtruks 16d. A.Kepežėnas neslepia – ekspedicija kainuoja šiek tiek daugiau nei 20 000 litų.


Šiame straipsnyje: AntarktidaLedlaužis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių