Pianistas Andrius Žlabys koncertuos su Klaipėdos kameriniu orkestru

Garsų pilnatvė ir gelmė penktadienį išsiskleis taip pavadintame Klaipėdos kamerinio orkestro ir pianisto Andriaus Žlabio (Lietuva–JAV) koncerte.

Talentas skleidžiasi Amerikoje

Pagarbių atsiliepimų ir nuoširdaus susižavėjimo užsienio bei Lietuvos spaudoje sulaukiantis pianistas su orkestru interpretuos J.S.Bacho ir A.Schnittke’s koncertus fortepijonui ir orkestrui. Dviejų skirtingų epochų autorių kūriniai iš atlikėjo pareikalaus gilaus dvasinio bei fizinio atsidavimo.

A.Žlabio kelias į muziką prasidėjo Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje. Ten mokydamasis jis tapo kelių tarptautinių konkursų nugalėtoju. Vėliau sekė studijos JAV: Interlocheno menų centre, Curtis muzikos institute bei Klivlendo muzikos institute (pastarajame Andrius mokėsi pas garsų pedagogą Sergejų Babajaną).

 Laimėjęs Klivlendo tarptautinį pianistų konkursą A.Žlabys pelnė teisę pasirodyti su Niujorko filharmonijos, Bostono bei Klivlendo simfoniniais orkestrais. Pamažu jam pradėjo atsiverti prestižinių salių scenos: Carnegie Hall, Avery Fisher Hall (Niujorkas), Concertgebouw (Amsterdamas), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (Londonas), Musikverein (Viena), Suntory Hall (Tokijas) ir kitos.

A.Žlabys muzikavo kartu su Gidonu Kremeriu ir „Kremerata Baltica“, Hilary Hahn, Jurijumi Bašmetu, kitais iškiliais menininkais bei orkestrais.

Be popkultūros dulkių

Anksti subrendęs ir pripažintas atlikėjas Amerikoje atrado sau artimą terpę, kurioje skleidžiasi jo talentas. Jis aktyviai koncertuoja įvairiose šalyse ir nuolat atvyksta į Lietuvą. Pagrindinėse jos salėse jis pristatė daug išskirtinių programų, grojo solo su Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais orkestrais, Lietuvos kameriniu orkestru ir kitais.

Romantiniu polėkiu, ypatingu fortepijono niuansų valdymu išsiskiriantis pianistas tarsi žaidžia garso spalvomis. Jo garsas gilus ir visa apimantis. Intelektualiniu užtaisu vadinamas atlikėjas, kritikų teigimu, panaudoja kiekvieną smegenų ląstelę, išstudijuoja fortepijoninę literatūrą ir perteikia abejonių nekeliantį muzikinės minties aiškumą. Pasak Rimos Pavilionienės, tai menininkas, susitikimai su kurio grojimu gali būti įvardyti kaip aukščiausio meistriškumo pažinimas.

„Andrius – aristokratas, jo menas elitinis, be pigių blizgučių, popkultūros dulkių“, – teigė Eugenijus Ignatonis.

J.S.Bacho muzika – šiuolaikiška

Išpažįstantis meilę aukščiausios prabos muzikai A.Žlabys dažnai skambina J.S.Bachą. Jis perteikia kompozitoriaus kūrybą kaip itin šiuolaikišką, atskleidžiančią ištisą vaizdų visatą, atitinkančią ir nūdienos gyvenimo idealus.

Klaipėdos koncertų salėje pianistas pasirodys jau antrąsyk (2008-ųjų birželį jis čia surengė rečitalį). Būsimame koncerte turėsime unikalią galimybę išgirsti, kaip, pasak Argentinos spaudos, „A.Žlabys, grodamas nuostabiu garsu, su nepaprastu profesionalumu, nepriekaištinga artikuliacija, savo neišsenkančia muzikinių niuansų palete atskleidžia Bachą visoje kompozitoriaus pilnatvėje“. 

Koncerte „Garsų pilnatvė ir gelmė“ Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus) taip pat pagrieš septynis kontrapunktus iš unikalaus J.S.Bacho opuso „Fugos menas“. „Jis atspindi vėlyvajį Bacho kūrybos laikotarpį ir leidžia prisiliesti prie muzikos komponavimo proceso, kuris vadinamas fuga. Mūsų orkestras privalo turėti šį kūrinį savo repertuare“, – teigė M.Bačkus.

Koncertas vyks kovo 9 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 15, 20, 30 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių