P.Geniušas ir L.Mockūnas Klaipėdoje ners į muzikinių asociacijų jūrą

Ketvirtadienį uostamiesčio publikos laukia intriguojantis susitikimas su pianistu Petru Geniušu ir saksofonininku Liudu Mockūnu.

Pianistas su saksofonininku

Menininkų duetas klaipėdiečiams pristatys naują projektą „Jūra miške“ – polistilistinę improvizaciją Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Broniaus Kutavičiaus, Felikso Bajoro, Juliaus Andrejevo kūrinių motyvais. Šių autorių muzika atlikėjams tarnaus kaip inspiracijos šaltinis arba tramplinas, nuo kurio jie atsispirs ir ners į subjektyvių muzikinių asociacijų jūrą.

P.Geniušo ir L.Mockūno koncertinė programa, kurios pavadinimas asocijuojasi su M.K.Čiurlionio simfoninėmis poemomis, pirmąkart buvo atlikta 2011-aisiais, Čiurlionio mirties 100-mečio paminėjimo metais. Pasak LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje Lijanos Ruokytės-Jonsson, „projektas praėjo su didžiausiu pasisekimu. Penki koncertai vyko penkiuose Danijos miestuose, įvairiose erdvėse“.

Kaip teigė koncerto organizatorė Loreta Narvilaitė, „Jūra miške“  – tai naujais meniniais ieškojimais ir atradimais pulsuojantis sumanymas, kuriame puikiai dera dviejų itin savitų atlikėjų meninė raiška. Garsų jūra, išsiliejanti iš talentingų kūrėjų dvasios gelmių, skleidžiasi dueto improvizacijų miške, paklusdama bendrai interpretacinei logikai.

Vienija Vilniaus mokykla

„Su Liudu seniai rengėmės pamuzikuoti kartu. Nors mes esame skirtingų kartų ir skirtingų žanrų atstovai, bet puikiai suprantame vienas kitą. Mus vienija sunkiai telpanti į kokį nors formatą Vilniaus mokykla, kuriai būdingas anarchijos ir disciplinos derinys. Be to, turime ir vieną bendrą mokytoją – Vladimirą Čekasiną“, – teigė naujoms patirtims visada atviras P.Geniušas (nuotraukoje).

Savo talento gerbėjus jis stebina konceptualiai apgalvotomis koncertinėmis programomis ir begaliniu interesų platumu. Neapsiribojantis klasikinio pianisto bei pedagogo veikla P.Geniušas yra žingeidus įspūdžiams ir nuolat plečia savo akiratį. Štai praėjusių metų pabaigoje jis koncertavo su dainininke Jazzu, anksčiau – su Jurga Šeduikyte, kitais neakademinės muzikos bei džiazo atlikėjais, pasirodė dramos spektaklyje ir miuzikle. Visa ši įvairovė, kaip pastebėjo L.Narvilaitė, praturtina šio nekonvencionalaus atlikėjo muzikavimo praktiką, suteikia stiprių impulsų veiklai.

Pernai rudenį P.Geniušas buvo pagerbtas Lietuvos kultūros ministerijos apdovanojimu – garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Anksčiau jis yra gavęs Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Atviras ieškojimams be ribų

Įvairiais saksofonais grojantis ir muziką kuriantis L.Mockūnas taip pat atviras ieškojimams. Jo pasirodymai publiką patraukia meistrišku atlikimu ir kompozicine intriga. Įgijęs džiazo muzikos ir akademinį išsilavinimą, giliai jaučiantis ir valdantis įvairius muzikos stilius, savo veikloje L.Mockūnas tirpdo ribas tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos.

„Ant savo kojų reikia stotis tik susipažinus su klasikiniais muzikos kanonais, nuo kurių atsispyręs jau gali eiti laisvų improvizacijų link, – teigė atlikėjas.  – Improvizacija – kaip kalba, jos gali mokytis visą gyvenimą ir kaskart atrasi kažką nauja.“

L.Mockūnas noriai dalyvauja įvairiausiuose projektuose, nes jam įdomu atlikti kūrinius kompozitorių, su kuriais iki tol niekada nebuvo susidūręs. „Ir tai verta daryti jau vien todėl, kad patirtis, atliekant kiekvieną naują ir stilistiškai kitokį kūrinį, tik auga, – tvirtino muzikantas. – Man norisi bent iš dalies patirti tą muzikos įvairovę, kuri yra neišmatuojama, prisiliesti prie to, ko iki tol nebandžiau. Kiekviena galimybė yra proga nustebti, patirti kai ką nauja. Tad kodėl gi nepabandyti?“

P.Geniušo ir L.Mockūno koncertas „Jūra miške“ vyks vasario 2 d 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36). Bilietai – po 15, 20, 30 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
mockuno labai nemegstu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių