„Permainų muzika“: medinių pučiamųjų ir baleto sintezė

7-ojo „Permainų muzikos“ festivalio koncertas „Linija“ antradienį uostamiesčio publikai pateiks choreografinę muzikos interpretaciją.

Jame dalyvaus Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas, baleto šokėjai Olga Konošenko bei Aurelijus Daraškevičius iš Vilniaus

Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas – jaunų ir talentingų atlikėjų kolektyvas, susibūręs 2003 m., jiems grįžus iš studijų užsienyje. Ansamblyje groja tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatai – meno vadovas, fleitininkas Giedrius Gelgotas, obojininkas Donatas Pocius, klarnetininkas Andrius Žiūra, fagotininkas Andrius Puplauskis ir valtornininkas Paulius Lukauskas.

Kvintetas savo repertuare yra sukaupęs nemažą pluoštą įvairių epochų ir stilių kūrinių, tačiau didžiausią dėmesį skiria inovatyvių ir sudėtingų šiuolaikinių kompozicijų atlikimui. Prieš keletą metų kolektyvas pelnė pirmąją vietą bei premiją už geriausią privalomo kūrinio atlikimą Marselyje (Prancūzijoje) vykusiame H.Tomasi pučiamųjų kvintetų konkurse, o kamerinės muzikos konkurse ir festivalyje Osakoje (Japonija) užėmė ketvirtąją vietą tarp 230 dalyvavusių ansamblių ir buvo apdovanotas medaliu. Beje, pastarajame konkurse lietuviai grojo originalią pučiamųjų kvinteto muziką, o kiti dalyviai daugiausia atliko populiariosios muzikos perdirbimus.

Pirmoje koncerto „Linija“ dalyje kvintetas gros XX a. užsienio autorių Paulio Hindemitho, Jeano Francaix ir György Ligeti kūrinius, o po pertraukos publika išgirs bei išvys mūsų koncertinei scenai retą muzikos ir šokio sintezę.

Prieš tai skambėjusių P.Hindemitho, G.Ligeti bei Samuelio Barberio, Ferenc Farkas kūrinių kvintetui fragmentus sujungs jaunosios kartos lietuvių kompozitorės Rūtos Vitkauskaitės elektroakustinė kūryba. Šiuolaikinės muzikos įkvėptas šokis dar labiau sustiprins meninį įspūdį. Kol klausytojo ausys keliaus spiraliniais garsų labirintais ir ilsėsis ramiuose užutekiuose, akys seks grafiškas ir dailias šokėjų O.Konošenko bei A.Daraškevičiaus judesių linijas. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre dirbantys baleto artistai žavės judesių plastika, o kvinteto interpretacijoje susijungs jaunatviškas entuziazmas ir profesionalumas, žadėjo festivalį organizuojančios Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai ir festivalio meno vadovė kompozitorė Loreta Narvilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių