„Permainų muzika 2010”: dabarties garsų energija

Keliaudami po laiką ir erdvę vėl susitinkame festivalyje „Permainų muzika“. Mūsų ausys dar niekuomet taip gerai negirdėjo.

Mūsų protas dar niekada nebuvo toks skvarbus, o mintys – ryškios ir šviesios. Mes pasiruošę priimti ir su jumis pasidalinti šiuolaikinės muzikos garsų energija. Ją „Permainų muzika” skleis nuo rugsėjo 17-osios iki lapkričio 6-osios.

Aštuoni šių metų festivalio projektai yra labai skirtingi, kiekvienas savaip įdomus. Dauguma bus atlikti tik festivalyje „Permainų muzika“, t.y. kitur to neišgirsi. „Permainų muzika”, siekdama būti svarbia mūsų atviro ir modernaus miesto kultūros dalimi, turėtų klausytojus pakrauti pozityvia dabarties garsų energija. Tai vyks jau pirmajame koncerte rugsėjo 17-ąją. Jis taip  ir pavadintas – „Degalai. Garsų energija“. Klaipėdos kamerinio orkestro programa, parengta su M. Piečaičiu, kuris šįkart turės pasiekti tikslią muzikos ir vaizdo sinchronizaciją diriguodamas ne tik orkestrui, bet ir įspūdingų miesto vaizdų dinamika užburiančiai videoprojekcijai.
Festivalio metu vyks ir prieškoncertiniai susitikimai, kuriuose dalyvaus premjerinių kūrinių autoriai O.Balakauskas, R.Merkelys, Z.Bružaitė, V.Bartulis. Paklausyti savo kūrinio pirmojo atlikimo iš Švedijos atvyks Miklós Maros, taip pat sulauksime vieno žymiausių latvių kompozitorių Pēterio Vasko.

Simboliška, kad rugsėjo 22-ąją, M. K. Čiurlionio gimimo dieną vykstančiame koncerte jo kūrybą gros ir komentuos kompozitoriaus provaikaitis Rokas Zubovas. „Norėčiau sudėti simfoniją iš bangų ošimo, iš šimtametės girios paslaptingos kalbos, iš žvaigždžių mirksėjimo, iš mūsų dainelių ir mano bekraščio ilgesio,“ – M. K. Čiurlionis laiške savo sužadėtinei rašytojai Sofijai Kymantaitei, tarsi susumuodamas visus svarbiausius savo kūrybos šaltinius, o tuo pačiu ir atskleidamas kūrybinio polėkio visa jungiantį pobūdį. Kviečiame visus ištikimus M. K. Čiurlionio muzikos gerbėjus, kompozitoriaus gimimo dieną, pabūti su jo muzika.

Violončelininko Mindaugo Bačkaus ir akordeonisto Raimondo Sviackevičiaus programa „Garsų šešėliai“ rugsėjo 24-ąją stebins neįtikėtinais akustinių instrumentų ir elektronikos dialogais. Taigi, programą atliks du saviti ir plataus akiračio menininkai, sau be atvangos keliantys aukštą profesionalumo kartelę.

Jaunųjų Lietuvos menininkų projektai – „Nemirtingumas“ rugsėjo 30-ąją ir monospektaklis-opera „Izadora“ spalio 6-ąją skiriami lietuviškai muzikai puoselėti. Argi tai nėra prasminga? Beje, monospektaklis-opera „Izadora“ apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“. Operos kūrėjus įkvėpė legendinės šokėjos Isadoros Duncan gyvenimas. Spektaklyje pasakojama fanatiškai susižavėjusios ir su ja susitapatinusios moters istorija.

Visai kita energetika skleisis Klaipėdos kamerinio orkestro koncerte spalio 8-ąją, kai publiką apgaubsianti palaiminga ramybė leis išgyventi amžinybės prisilietimą, įsiklausyti į „Būsenos muziką“. Būsenos muzika, mirganti statika skleisis latvio Pēterio Vasko ir brito Gavino Bryarso kūriniuose. Naujuose Vidmanto Bartulio, Zitos Bružaitės ir Giedriaus Puskunigio opusuose prabils lietuviška gaida.

Videoklubų tradiciją spalio 19-ąją pratęs „Kino ir muzikos dialogai“, kuriuose apie tai kalbės kino režisierius Audrius Stonys, remdamasis savo ir kolegų filmais.

Festivalio koncerte post scriptum „Sintetinė pelkė“ lapkričio 6-ąją gėrėsimės virtuozišku Mike‘o Svobodos trombono valdymu, meistriškais Sauliaus Astrausko perkusijos pasažais ir Arnoldo Gurinavičiaus kontraboso lankstumu.

Neabejojame, „Permainų muzika“ siekdama būti svarbia mūsų atviro ir modernaus miesto kultūros dalimi, pakrauna pozityvia dabarties garsų energija. Kviečiame ją patirti!

Išsamiau apie festivalio repertuarą – www.koncertusale.lt


Šiame straipsnyje: Permainų muzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių